Vláda už lituje, co vše slíbila. Chovala se pokrytecky, pustil se do Fialy politolog

Petr Fiala

K věci (103)

Vláda Petra Fialy slibovala nesplnitelné, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Neumí si představit, kde nový kabinet najde finance na avizované investice, když nechce sahat na daně. Ve vysílání CNN Prima NEWS označil tento přístup za pokrytecký.

„Vláda pouze ze své hrdosti nebo pýchy nepřijala návrh rozpočtu předchozí vlády. Chtěla se držet předvolebních slibů a možná teď svých vyjádření lituje, protože zjišťuje, co všechno stojí boj s covidem,“ uvedl v pořadu K věci Jelínek.

Kabinet Petra Fialy (ODS) si podle něj nyní totiž uvědomuje, že bude muset vyplácet kompenzace firmám, což je „obrovský zásek sekery“ do státního rozpočtu. „Přišlo mi zvláštní, když vláda před volbami slibovala, jak se ušetří 130 miliard, 110, 100 miliard. Teď se mluví o 80 nebo 70 miliardách a když to bude 50, budeme rádi,“ uvedl Jelínek.

A to nejen kvůli „covidovým“ nákladům. Připomněl, že vláda slíbila investice 5,1 % do školství, 2 % na obranu, 1 % na kulturu nebo více peněz na evropské předsednictví. „Neumím si představit, i kdyby se šetřilo sebevíc, kde ty peníze vláda najde, pokud nechce sahat na daně,“ kritizoval kabinet.

Tím si podle něj Fialova vláda protiřečí. „Její představitelé se chovali dost pokrytecky, když slibovali nesplnitelné. Teď to nechtějí vzít zpátky,“ vysvětlil. „Hezcí“ chtějí být údajně i tím, že odmítají povinné očkování, čímž se liší od vize předchozího premiér Andreje Babiše (ANO), který povinné očkování navrhoval.

Hezká slova, nebo tvrdý přístup?

V souvislosti s novou mutací omikron přitom některé země povinné očkování zavedly. „Problém je, že Fialova vláda bude zastávat myšlenku minimálního státu, který se lidem příliš neplete do životů. Souvisí to s ideologií, stát se bude snažit spoust věcí nedělat a alespoň ve zdravotní oblasti je to chybný přístup,“ nastínil svůj názor politolog.

Zároveň většina Čechů je podle něj disciplinovaná, a ta se musí přizpůsobovat menšině, která očkovaná není. „Kvůli nim se zaplňují oddělení JIP nebo se šíří vážnější průběhy nemoci. Vláda by měla slevit z toho, že lidé budou poslouchat hezká slova. Zkoušel to Babiš a nezabralo to,“ uvedl Jelínek s tím, že v této situace je potřeba být přísnější.

Přiznal však, že situace je v Česku složitá, protože je tu dlouhodobá nedůvěra ve stát, a to s ohledem na minulost. „Je sice pěkné apelovat na zodpovědnost lidí, ale v okamžiku, kdy tu neexistuje dobrovolná disciplína, by měl stát umět zavelet,“ vysvětlil.

Někteří politici se podle něj bojí, že budou nepopulární nebo že popřou dřívější prohlášení a výroky. Podle politologa Jelínka se ale vše dá obhájit tím, že je to dosud nepředvídatelná situace, s níž bojuje celý svět.

Tagy: