Schmarcz: PirSTAN předvádí hysterickou reakci. Řešit teď sňatky pro všechny? Katastrofa

Koalice PirSTAN přišla s návrhem manželství pro všechny.

Schmarcz o manželství pro všechny

Manželství pro všechny. To je návrh koalice PirSTAN, který by se mohl v nejbližších dnech projednávat ve Sněmovně. Komentátor Martin Schmarcz však v pořadu 360° tento krok odsoudil a označil jej za katastrofální. „Je to zřejmě hysterická reakce na vývoj preferencí a nemyslím, že tím něco získají,“ řekl na CNN Prima NEWS.

„Návrh je naprosto katastrofální. Je to nejspíše hysterická reakce na vývoj preferencí. Když se podíváme, tak Spolu dnes poráží dvojkoalici PirSTAN v poměru 1:3. Nemyslím si, že něco získají,“ prohlásil komentátor. Pokračoval s tím, že je konzervativní většina poslanců proti návrhu. Ten by se navíc nemusel dostat ani na program.

„Už tím, že návrh byl předložen, se vedou debaty. A tím budou způsobeny škody. Marian Jurečka špatně vyhodnotil situaci, když se zalekl jakési mediální protiofenzivy, kdyby návrh vetoval. To by však trvalo chvíli, maximálně dva týdny. Takto to bude vládu tížit, když musí řešit jiné problémy,“ podotkl.

Na dotaz, zda homosexuální páry nemají právo požadovat, aby se poslanci jejich žádostmi zabývali – byť je na Ukrajině válka a země se potýká s energetickou krizí – odvětil, že na to právo nemají. „Na manželství není právo, to je bod první. Druhým je, že se to dá řešit i jinak, a není nutné kvůli tomu ničit manželství. Za třetí, jediná práva v Ústavě jsou ta dětí, která tento návrh poměrně razantně nabourává. Tedy, že děti mají právo na biologické rodiče,“ uvedl.

Podle něj by bylo jednodušší, kdy se vzal občanský zákoník, kde by se práva a povinnosti, které k sobě mají muž a žena v manželství, přenesla do registrovaného partnerství. „To by bylo možné schválit během pěti minut a nikdo by neprotestoval. To, že se to rozhodli vzít takto útočně a ponížit zastánce manželství, je podle mě chyba,“ konstatoval.

Ať se Bartoš ukáže

Zároveň nechápal, že koalice PirSTAN návrh přednesla navzdory tomu, že Spolu tento návrh nechce. „Dříve, když v koalici byli lidovci a sociální demokraté, se tohle nestalo. Držely se dohody, to dnes není, přitom je to to nejdůležitější,“ pokračoval. Pokud se Piráti bojí preferencí, které jim klesají, mohou podle Schmarcze udělat lepší věci než přednášet tento návrh a začínat „kulturní válku“.

„Mají dvě silná ministerstva. Na zahraničí mají poměrně slušného ministra, kterého asi neumí dostatečně prodat, byť svou práci dělá dobře. Ministerstvo pro místní rozvoj pak může velice pomoci rodinám řešit krizi v tom, co je důležité. Ivan Bartoš by se mohl ukázat, má silné ministerstvo, bude mít hodně peněz z EU. To je krok pro získání voličů,“ uzavřel.

Tagy:
Marian Jurečka homosexuálové manželství politika návrh Evropská unie Ivan Bartoš Česká pirátská strana 360⁰ Pavlíny Wolfové homosexualita preference právo Martin Schmarcz Piráti a Starostové Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky