Schmarcz: Příznivci ANO eurovolbám nerozumí. Kulidakis tepal Spolu přes tah Niedermayerem

Komentátoři Martin Schmarcz (vlevo) a Thomas Kulidakis

ZPRÁVY (155)

Proevropské strany dostanou své příznivce snadněji k volbám do europarlamentu, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Příznivci opozičního hnutí ANO podle něj eurovolbám „úplně nerozumí“. Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis se opřel do koalice Spolu, jejíž tři strany se prý v důležitých evropských otázkách neshodnou, a zmínil i „tah Luďkem Niedermayerem (TOP 09)“.

Podle Schmarcze bude české národní zájmy hájit na půdě Evropského parlamentu jak Spolu, tak ANO. „Lidé by měli volit podle toho, s jakými stranami mají nejvíce shodných bodů. Neměli by být znechuceni tím, že v řadách ANO byli eurohujeři a že Spolu se mezi sebou v některých tématech hádá,“ pronesl komentátor v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Daří se mi, zhodnotila své výstupy Nerudová. Kandidatury do europarlamentu se vzdát nehodlá

Schmarcz zdůraznil, že pro strany, které se profilují proevropsky, je snazší dostat své voliče k hlasování. „V případě posledního průzkumu agentury STEM se uvádí volební účast až 35 procent, od čehož je odvislé i těsné prvenství ANO. Pokud by se účast pohybovala okolo 28 procent, Spolu by vedlo,“ myslí si.

Šéf hnutí Andrej Babiš podle něj bojuje s několika problémy. „V čele kandidátky stojí Klára Dostálová (za ANO), která je sice solidní lídryní, ale skoro nikdo ji nezná. ANO má sice více voličů, ale ti nereagují v takové míře na eurovolby, jelikož jim úplně nerozumí,“ podotkl Schmarcz a zdůraznil, že útoky na koalici ve stylu, že jde o „volební slepenec“, opozičnímu subjektu již nepomůžou.

Kulidakis připustil, že rozhodovat budou především domácí témata. „Mluvit o koalici jako o slepenci není otázkou taktiky, ale jde o konstatování faktu, který přiznávají i samotní představitelé uskupení. Ohledně důležitých evropských témat se strany neshodnou skoro na ničem,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že se tento stav nazývá „tah Niedermayerem“.

„Zatímco europoslanec Niedermayer je eurofederalista, Alexandr Vondra (ODS) na EU nahlíží jinak. Kdo se rozhodne pro Spolu, neví, pro co vlastně hlasuje,“ řekl komentátor. Někteří zastánci opozice podle něj mohou mít pocit, že volit opět strany vládní koalice „může být až na hranici masochismu“. Schmarcz i Kulidakis přesto vyzvali, aby se lidé eurovoleb účastnili v co nejhojnějším počtu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drogy ve Sněmovně jsou naprostý bizár. To jsme všichni poslanci feťáci? ptala se Decroix

Tagy: