Drogy ve Sněmovně jsou naprostý bizár. To jsme všichni poslanci feťáci? ptala se Decroix

Poslankyně ODS Eva Decroix v Partii Terezie Tománkové

Poslanci hodnotí situaci s kokainem ve Sněmovně

Běžné užívání kokainu ve Sněmovně je naprostý bizár. Když jsem se stala poslankyní, tak jsem si zvykala na to, že jsme podle lidí zloději, mafiáni. Teď budeme ještě všichni řešit, že jsme feťáci? V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedla místopředsedkyně ODS Eva Decroix. Diskuze o testování všech poslanců s cílem najít toho, který si mohl loni v lednu na toaletách ve Sněmovně vzít kokain, jí přijde absurdní. „Když bude mít někdo příště AIDS, tak se také budu muset testovat? Prosím vás, klid,“ apelovala.

„To je celé úplně bizár, uvedla Decroix poté, co si vyslechla prohlášení národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila o tom, že i ve Sněmovně je běžné, když lidé užívají kokain.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain ve Sněmovně? Schillerová nevěří, že o něm policie mlčela. Nelžu, bránila se Pekarová

„Když jsem vstoupila do Sněmovny, tak jsem si postupně zvykala na to, že jenom tím, že jsem poslankyně, má každý právo otírat se o mne pusou: že jsem zlodějka, mafiánka nebo korupčník. Věřím, že to máme všichni napříč politickým spektrem stejně. A teď ještě navíc půjdeme řešit, že jsme všichni feťáci? Panebože, to je úplně za čarou,“ zdůraznila Decroix.

Ponižující testování

Ačkoliv se s kolegy z jiných hnutí či stran dokáže hádat, zastala se jich. „Mohu říci, že 99 procent poslanců jsou slušní lidé. Většinou s nimi nesouhlasím, obsahově jim odpustím máloco, ale prosím, když se na nádraží na záchodcích něco najde, tak také nebudeme testovat všechny cestující. Jsme zákonodárci, má to mít nějakou úroveň – a především je potřeba, aby nám lidé věřili,“ pokračovala.

Slovy o testování narážela na výzvu Pirátů k testování poslanců na přítomnost drog. Například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pořadu uvedla, že s testem nemá nejmenší problém, stejně jako předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta však zároveň testování označila za ponižující.

„Jsme zastánci posílení důvěry lidí. Je naprosto v pohodě, když na testy půjdeme všichni, nemáme s tím nejmenší problém. A budeme rádi, když se k nám připojí další kluby. Důvěra lidí v politiky je podstatná,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Decroix však míní, že se takto může problém jen prohloubit. „Škodí to poslancům a v zásadě i demokracii. Pro mě je to velmi ponižující, abych se ve 40 letech, jako matka dvou dětí, nechávala testovat na drogy. Příště, až někdo ve Sněmovně bude mít AIDS, tak se také necháme všichni otestovat? A co to bude pak? Prosím vás, klid,“ dodala místopředsedkyně ODS.

Podobný názor má i Jan Hrnčíř (SPD), místopředseda sněmovního rozpočtového výboru. „Je to nedůstojné téma a myslím, že by se to nemělo řešit takovým mediálním způsobem. Na druhé straně, pokud se vedení Sněmovny nebo předsedové klubů shodnou na tom, že se mají poslanci podrobit testování, tak se samozřejmě podrobím, byť to považuji za nedůstojné,“ zdůraznil.

Stejně jako Decroix se ptal, jaká další testování budou následovat. „Pokud se vyskytne žloutenka, tak budeme všichni běhat na testy na toto onemocnění? Přijde mi to nedůstojné a téma naprosto mimo, ale chápu, že to občany zajímá a rezonuje,“ dodal Hrnčíř.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Testy poslanců na drogy? Debata je přitažená za vlasy, nejsme zaměstnanci Sněmovny, řekl Benda

Tagy:
drogy kokain testování opozice kritika poslanci pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové Olga Richterová ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda důvěra voliči Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř Eva Decroix Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová Poslanecký klub