Většina válcuje menšinu, opoziční návrh ani nestojí za debatu. Nacher tepal koalici

Patrik Nacher v Partii Terezie Tománkové

Patrik Nacher a Jiří Havránek k rozpočtu

Navýšení schodku státního rozpočtu je pochopitelné, shodli se poslanci Patrik Nacher (nestr. za ANO) a Jiří Havránek (ODS). Nacher kritizoval, že vláda neschválila žádný z opozičních pozměňovacích návrhů a sama finální úpravy protlačila až pozměňovacími návrhy vlastních poslanců. Narážel tak na potenciální nepřipravenost důležité novely. Havránek ve vysílání CNN Prima NEWS oponoval, že jednání o změně rozpočtu trvá delší dobu a do původního návrhu tak nešlo zahrnout všechny výdaje.

Podle Nachera je deficit pochopitelný, ale nemusel by být tak vysoký, pokud by vláda zareagovala rychleji. „Bez kontextu je schodek zdůvodnitelný. Situace je bezprecedentní, stejně jako byla během covidu, kdy nás tehdejší opozice – současná vláda – honila za deficit rozpočtu. Z jiného úhlu pohledu by ten schodek tak vysoký být nemusel, kdyby vláda zareagovala okamžitě,“ rýpl si opoziční poslanec.

„Vláda reaguje na všechny podněty, které se objevily. Všichni tušili, že rozpočet budeme muset upravovat. První návrh rozpočtu byl v březnu na začátku ukrajinské krize. Od té doby uběhla uprchlická krize, růst sociálních dávek, dvě valorizace důchodů. Schodek rozpočtu je odůvodnitelný,“ hájil změny Havránek.

Nacher rovněž kritizoval, že vláda neschválila žádný opoziční pozměňovací návrh. „Když koaliční většina válcuje menšinu a dává najevo, že žádný opoziční návrh nestojí za debatu, tak to podle mě svědčí o tom, že situace není tak naléhává. Bezprecedentní situace si totiž vyžaduje spolupráci mezi vládou a opozicí,“ podotkl. „Vláda chce revizi rozpočtu, ale výsledný produkt vychází až z pozměňovacích návrhů poslanců vládních stran,“ dodal.

Havránek však změny přijaté touto formou hájil. „Vláda tuto novelu schválila na konci sedmého měsíce. Jednání o podpoře velkých podniků proběhlo až na začátku srpna. Tyto miliardy do původního návrhu tak nešlo zahrnout. Určitě nešlo o znevážení práce opozice,“ uklidňoval Nachera.

Tagy: