Schopnosti Pavla se ukážou po parlamentních volbách, shodli se experti. Chybí mu nosné téma

Otto Klempíř a Jindřich Šídlo

360° (29)

Petr Pavel byl doposud vnímán jako symbol změny, jeho skutečné prezidentské schopnosti ale bude možné zhodnotit až po parlamentních volbách v roce 2025, zdůraznil komentátor Jindřich Šídlo v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Politický marketér Oto Klempíř a politolog Jan Kubáček navíc poznamenali, že Pavel zatím postrádá nosné téma ve vnitrostátní politice, které by mu pomohlo budovat politický kapitál.

„Úkolem Pavla bylo, aby porazil Andreje Babiše (ANO) a aby symbolicky ukončil éru Miloše Zemana, což se mu povedlo. V tu chvíli jsme ale nemohli znát spoustu jeho politických názorů ani jeho politické schopnosti,“ upozornil Šídlo.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá hádka novinářek. Na Hradě nemá Kolář co dělat, tvrdí Zlámalová. Witowská neudržela nervy

Skutečné schopnosti současného prezidenta se podle komentátora ukážou až v roce 2025. „To půjde do tuhého – Pavel bude jmenovat předsedu vlády a moderovat povolební jednání. Až pak se může stát, stejně jako dříve Václav Havel, tak trochu lídrem,“ uvedl Šídlo.

S tím souhlasil i Kubáček, který dodal, že rok 2025 bude skutečně zlomový a Pavel se s největší pravděpodobností nevyhne tomu, že někoho zklame. „Nakonec totiž bude muset někoho vybrat, bude do toho muset mluvit,“ poznamenal.

Pavel podle politologa navíc dosud dostatečně nevyužil příležitost zvolit si nějaké vnitropolitické téma, kterého by se chopil a aktivně ho řešil. Tím by si získal větší podporu napříč společností a vybudoval si nějaký politický kapitál, který by za dva roky využil.

Klempíř v této souvislosti upozornil, že dosud skutečně nevyplynulo nějaké dostatečně nosné Pavlovo téma. Společně s Kubáčkem naznačili, že by jím mohla být energetika. „Kdyby komunikoval energetiku stylem, že je na straně lidí, pro které chce levné energie, aby se měli dobře, jednoduše topili, svítili, nabíjeli svá auta... Bylo by to moderní a bylo by to zajímavé,“ podotkl.

Šídlo upřesnil, že tématem, které by se k Pavlovi možná hodilo ještě o něco více a které okrajově souvisí i s cenami energií, je Ukrajina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel vrátil úřadu důstojnost, chválí prezidenta expert. Řekl, na čem ještě musí zapracovat

Tagy:
Jan Kubáček Jindřich Šídlo 360° Oto Klempíř prezident politika Petr Pavel parlamentní volby vláda