KOMENTÁŘ: Mírotvorce Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Viktor Orbán se během návštěvy Kyjeva setkal s Volodymyrem Zelenským.

Viktor Orbán se během návštěvy Kyjeva setkal s Volodymyrem Zelenským

Bylo zřejmě naivní očekávat, že se první cesta Viktora Orbána do Kyjeva od vypuknutí Putinovy invaze ponese v duchu jednoznačné podpory napadené země. Maďarský premiér během své návštěvy vyzval Ukrajinu k uzavření příměří, které by podle něj mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů s Ruskem. Politik v EU proslulý zdržováním sankcí a bagatelizací agrese zřejmě zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu, nikoliv naopak...

„Požádal jsem prezidenta, aby pomyslel na trochu odlišný přístup. Udělat přestávku. Ukončit boje a pak začít rozhovory,“ prohlásil Orbán podle webu RBK-Ukrajina. Vyzval také, aby Volodymyr Zelenskyj zvážil uzavření příměří, které by prý mohlo urychlit zahájení mírového jednání mezi Kyjevem a Moskvou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orbánova cesta na Ukrajinu jako štít pro Babiše. Nejsme proruští, ohánějí se s ní členové ANO

Zde je třeba připomenout pár skutečností. Rusko v únoru 2022 bez varování napadlo Ukrajinu, čímž rozpoutalo nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Ukrajina je napadenou zemí, chcete-li obětí, která se brání. Rusko je agresor, který okupuje značnou část ukrajinského území a dennodenně bombarduje ukrajinská města.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Orbánova slova o příměří by tak logicky měla mířit spíše do Moskvy, nikoliv do Kyjeva. Příměří by měl zvažovat především Putin, kterého Orbán v Evropské unii často brání prostřednictvím zdržování protikremelských sankcí a bagatelizací ruské agrese.

Je to stejné, jako když dvoumetrový muž na ulici napadne z ničeho nic chlapce ve školním věku, shodí ho na zem a začne do něj kopat. Která ze dvou stran takového konfliktu by měla zvažovat příměří? Napadený chlapec, nebo muž, který celý ten zbytečný spor začal?

Doufejme, že i Putinovi Orbán loni v říjnu řekl, ať zváží příměří, když se oba politici setkali v Číně, přičemž vřele diskutovali o obchodních záležitostech.

VIDEO: Nová frakce? Založíme ji příští týden, řekl Babiš na kraji louky. Dodal, co mu vadí na EU

I když Viktor Orbán – podobně jako jeho nový unijní spojenec Andrej Babiš – často mluví o míru, je otázkou, zda k němu maďarský premiér svým chováním opravdu přispívá. Vytvářet iluze, že Ukrajina snad může rozhodovat o tom, kdy bude mír, může být velmi nebezpečnou hrou. Stejně nebezpečná je jakákoliv relativizace toho, kdo je agresorem a kdo obětí.

Pokud Putin bude chtít, mír může být za pár dnů. Stačí, aby ruští okupanti opustili ukrajinské území a aby přestali bombardovat města svého západního souseda. I v takovém pohádkovém scénáři by se ale Zelenskyj a spol. měli mít na pozoru. Nezapomínejme, že Rusko obvykle k podepsaným dohodám přistupuje stejně jako běžný člověk k toaletnímu papíru.

Tagy: