Neumíme se postarat o exprezidenta. Zemanovi by měla dát kancelář vláda, míní Schwarzenberg

Češi dodnes neumí zacházet s bývalou hlavou státu, což je vidět na nové, hojně diskutované kanceláři exprezidenta Miloše Zemana. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničí a Zemanův rival z prezidentské volby z roku 2013 Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zároveň poznamenal, že i vláda, která má s takovým prezidentem spory, by mu měla nabídnout adekvátní prostory. Čestný předseda TOP 09 komentoval také Zemanovy výroky na adresu vlády či možnou spolupráci s novým prezidentem Petrem Pavlem.

„Dle mého názoru jsme se furt nenaučili zacházet s bývalou hlavou státu,“ hodnotil Schwarzenberg Zemanovu novou kancelář, která veřejnost velmi zaujala, leč v negativním duchu.

Exprezident, který již nějaký čas používá invalidní vozík kvůli neuropatii dolních končetin, má nové zázemí v činžovním domě, který není bezbariérový a jeho ochranka jej tak musí do schodů nedůstojně vynášet. Kromě toho má také pracovní stůl na místě, kde byla původně přimontována postel, a kvůli vozíku za něj podle dosavadních snímků nemůže ani řádně zasednout.

Schwarzenberg má za to, že by v této věci Zemanovi měla pomoci vláda premiéra Petra Fialy (ODS) a to i přes vzájemné problémy. „To, že tady bývalému prezidentovi nenabídneme odpovídající kancelář, která je bezbariérová a dostupná, to je opravdu ostuda nadevše. I vláda, která s ním má spory, by mu měla něco nabídnout,“ řekl pro CNN Prima NEWS Zemanův soupeř z prezidentských voleb v roce 2013.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si hlazení po srsti nezaslouží, řekl k Zemanově kritice expert. Fiala může překvapit

Navíc připomněl, že svůj „úřad“ po konci ve funkci neměl zajištěný ani prezident Václav Havel, kterému Schwarzenberg v letech 1990 až 1992 sloužil jako kancléř.

„Pamatuji si, že když prezident Havel odstoupil, tak se pro něj vůbec nenašla kancelář. Až já jsem ji potom v mém baráku ve Valdštejnské ulici nabídl. Tam pak měl svoji kancelář, ale kdybych mu ji nedal, nebyla by,“ pokračoval Schwarzenberg.

Každý bývalý prezident dostává na chod své kanceláře ze státního rozpočtu 50 tisíc korun měsíčně. Výběr nynějších prostor v pražských Dejvicích zajistil spolek Přátelé Miloše Zemana, v jehož čele stojí bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Spolek stál už za návratem Zemana do politiky v době před jeho kandidaturou v přímé prezidentské volbě z roku 2013.

Bude Schwarzenberg radit Pavlovi?

Někdejší šéf tuzemské diplomacie se zároveň vyjádřil k poslednímu rozhovoru bývalé hlavy státu pro Mf Dnes, ve kterém velmi tvrdě zkritizoval Fialův kabinet. Zeman prohlásil, že vláda zvyšuje inflaci namísto toho, aby proti ní bojovala, a nejsilnější nálož od něj schytal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který podle exprezidenta „dělá šílené amatérské kroky“.

Schwarzenberg poznamenal, že Zemanova kritika ho vlastně nepřekvapila. „Od něj jsem nečekal, že bude tuto vládu chválit. To bylo pochopitelné. To označení ‚šílené‘ je ale poněkud tvrdé a bývalý prezident by mohl být o něco zdrženlivější,“ pravil bývalý šéf diplomacie.

Sám pak pro CNN Prima NEWS vládu pochválil za některé z jejích kroků. „Na druhé straně jsem naprosto šťasten s touto vládou, co se týká zahraniční a bezpečnostní politiky. Nejsem si ale jistý, co se týče rozpočtové politiky,“ hodnotil Schwarzenberg s dovětkem, že ekonomickou stránku by lépe než on zhodnotil jeho nástupce na postu šéfa TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Schwarzenberg by zároveň mohl pomáhat nové hlavě státu Petru Pavlovi. Web Lidovky.cz totiž nedávno přišel s informací, že Pavlův přítel a bývalý velvyslanec v USA i Rusku Petr Kolář sestavuje tým expertů, který by měl prezidentovi radit, přičemž jeho členem má být právě i Schwarzenberg.

Ten pro CNN Prima NEWS také uvedl, že spolupráce zatím ještě není definitivně domluvená. „Pan prezident o tom se mnou ještě nemluvil. Budu dělat to, co si přeje, ne co já si přeju,“ doplnil s úsměvem Schwarzenberg.

Tagy: