Ceny některých potravin na podzim nepříjemně překvapí, řekl Kovanda. Vyjmenoval důvody

Ekonom Lukáš Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda k cenám potravin

Meziroční zvýšení spotřebitelských cen o 2,2 procenta pro nás bylo překvapením, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Experti jej čekali na dvou procentech. Důvodem rychlejšího růstu cen bylo podle něj zdražování dovolených, ale týká se to také potravin. Některé z nich navíc podle ekonoma budou zdražovat dál.

„Ekonomy zaskočilo pár věcí, s nimiž jsme nepočítali. Nečekala to ani Česká národní banka, která ve své prognóze počítala s rovnou dvojkou,“ uvedl k meziročnímu růstu spotřebitelských cen Kovanda. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Ceny opět mírně rostou, zdražily dovolené. Podle statistiků zpomalilo i zlevňování potravin

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank bylo hlavním důvodem v meziročním srovnání nečekaně velké zdražování některých potravin. Zejména se to týká másla, čokolády a drůbežího masa. Kupříkladu zdražování čokolády je prý důsledkem špatné úrody kakaových bobů v Ghaně a Pobřeží slonoviny. A růst ceny oblíbené pochutiny podle Kovandy dneškem neskončil.

„U čokolády určitě čekejme další velké zdražení, tam se situace bude zhoršovat,“ uvedl ekonom. Podobně na tom má být také cena másla. „U některých potravin nás jejich cena může na podzim velmi nepříjemně překvapit,“ sdělil Kovanda.

Růžky inflačních čertíků

„Může se vrátit situace z minulých let, kdy byla cena potravin neustále řešena jako věc, jejíž zvyšování trápí spoustu lidí. V uplynulých měsících, kdy se ceny stabilizovaly, jsme na to trochu zapomněli, ale nyní se ukazuje, že všichni inflační čertíci ještě nejsou zpátky v krabičce a stále mohou vystrčit růžky,“ řekl ekonom.

Jeho slova potvrzuje také vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. „Červencové mírné zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno především cenami potravin. Ty oslabily svůj meziroční pokles a byly oproti loňskému červenci levnější zhruba o tři procenta,“ popsala.

Potraviny však nejsou jedinou věcí, které nečekaně podražily. „Vyskočily také ceny dovolených. Meziměsíčně mezi červnem a červencem zdražily o 25 procent, což je sice v létě běžné, ale takhle výrazné zdražení ne všichni čekali,“ dodal Kovanda. Kromě toho také meziročně podražilo vodné a stočné či oblast stravování. Šedivá doplnila, že na meziroční růst cenové hladiny mělo v červenci největší vliv bydlení. Ceny zboží podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 0,6 procenta a služeb o 4,9 procenta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

Tagy: