Šéf NATO Stoltenberg: Právo na sebeobranu zahrnuje právo na údery na vojenské cíle v Rusku

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během dvoudenního summitu v Bruselu (4. 4. 2024)

Summit NATO ve Washingtonu

Právo na sebeobranu zahrnuje rovněž právo na údery na legitimní vojenské cíle na území agresora, tedy Ruska, řekl šéf NATO Jens Stoltenberg na summitu ve Washingtonu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že pokud má Ukrajina vyhrát válku, je potřeba zrušit veškerá taková omezení. Hovořil o tom i s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Zelenskyj uvítal mimo jiné závazek členských států poskytnout Ukrajině příští rok vojenskou pomoc v objemu 40 miliard eur (asi bilion korun) nebo v úterý oznámené dodávky dalších systémů protivzdušné obrany. Ukrajina ve čtvrtek podle Zelenského také podepsala další bezpečnostní dohodu, tentokrát s Rumunskem. Příští týden ji podepíše s Českou republikou.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina v NATO je bláznovství, Biden a spol. nemají kuráž jí to říct, kritizuje komentátor

Stoltenberg uvítal pokrok, jehož Ukrajina dosáhla v reformách. Aliance podle něj bude Ukrajinu podporovat v nezvratné cestě ke členství v NATO. Podle Zelenského je Kyjev velmi blízko cíli stát se součástí aliance. Domnívá se, že dalším krokem bude přizvání a následně členství. „Byl by to úspěch obou stran. My NATO posílíme. Máme silnou armádu a bojujeme proti tyranovi Putinovi,“ uvedl Zelenskyj.

Lídři zemí NATO ve středu potvrdili závazek poskytnout Ukrajině příští rok vojenskou pomoc za 40 miliard eur (asi bilion korun). Zároveň se členské státy například shodly, že NATO od Spojených států převezme koordinaci pomoci Ukrajině, na které se bude podílet kolem 700 lidí z aliance v čele s vysoce postaveným generálem a s velitelstvím na americké vojenské základně v německém Wiesbadenu.

Rusko chce pokusy o sabotáž, kybernetické útoky a další nepřátelské akce zastrašit spojence v NATO podporující Ukrajinu. Efekt této kampaně je ale opačný, spojenci naopak zvýšili podporu napadené země, řekl Stoltenberg.

V závěru summitu šéf NATO řekl, že Ukrajina se může na Severoatlantickou alianci spolehnout nyní i dlouhodobě. Ukrajinci podle něj prokázali „pozoruhodnou odvahu a houževnatost“, aby se udrželi, ale dodal, že NATO nesmí dopustit, aby se to opakovalo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drsná odplata. Ukrajinci se pomstili Rusům za bombardování nemocnice, ukazuje video

Tagy: