Putin Prigožina nezabil, jen zametá stopy. Ruský exposlanec ukazuje na jiného viníka

Vladimir Putin a Jevgenij Prigožin

Je dost nepravděpodobné, že by likvidaci Jevgenije Prigožina nařídil sám Vladimir Putin. To si myslí bývalý poslanec Státní dumy Ilja Ponomarjov. Podle něj ruský prezident jen uklízí stopy po někom jiném. Za zadavatele pak opozičník označil ministra obrany Sergeje Šojgua.

„Samozřejmě že vykonavatelem byl Šojgu,“ řekl Ponomarjov ve vysílání kanálu FREEDOM. Své tvrzení opírá o údajné použití rakety S-300, kterou měl být zasažen Prigožinův tryskáč. Touto výbavou totiž Federální služba bezpečnosti, která pod Putina spadá, nedisponuje. „Putin by to provedl jinak,“ domnívá se bývalý ruský poslanec.

Štáb CNN navštívil Prigožinův pomník v Petrohradě, podívejte se na reportáž:

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Postup Ukrajinců na jihu. Rusové ztratili stovky vojáků, expert mluví o obklíčení

Jestli Putin o chystané akci věděl, Ponomarjov netuší. Prigožinova smrt je ale podle něj pro ruského vládce značně nevýhodná. „Všechny informace, které mám, naznačují, že Putin měl s vagnerovci své plány. Chystali se na různé provokace v Litvě a Polsku a teď je to pryč,“ myslí si v současnosti jeden z hlavních opozičních předáků, který pobývá na Ukrajině.

Ačkoliv mnoho expertů je toho názoru, že Prigožin svým červnovým pochodem překročil červenou linii vztahu s ruským prezidentem, podle Ponomarjova existovala vysoká míra důvěry mezi šéfem vagnerovců a Putinem až do samého konce. „Putin si byl vědom, že ta vzpoura nebyla namířena proti němu,“ řekl.

To Šojgu si zřejmě dobře vyložil, na koho Prigožin primárně cílil, a tak se rozhodl konat. Podle Ponomarjova dobře věděl, že za likvidaci Prigožina mu žádný trest nehrozí. Podle nepsaných zákonů, kterými se řídí současná ruská elita, byl totiž v právu. „Zaútočili na něj, on odpověděl a ukázalo se, že je v této konfrontaci tím silnějším. Hrál podle pravidel Putinova gangsterského světa, takže si u něj naopak získal větší respekt,“ vysvětlil Ponomarjov svůj pohled na situaci.

Putinovi tak prý nezbývá než po Šojguovi zamést stopy. Nebylo by to ostatně poprvé, upozornil Ponomarjov. „Podobně se odehrála řada nájemných vražd. Putin ale vrahy vždy skryl, protože to považoval za nezbytné pro svůj systém,“ uzavřel ruský exposlanec.

Ponomarjov už dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ohledně červnové vzpoury uvedl, že Prigožin byl s Putinem víceméně domluvený. „Myslím, že Putin chtěl především vylekat zahraniční elity, že ho Prigožin může nahradit a že je ještě horší než on. Že sám Putin je menší zlo a je lepší, když jaderné tlačítko zůstane v rukou Putina než někoho, jako je Prigožin,“ řekl tehdy.

Prigožinovo letadlo se zřítilo ve středu v Tverské oblasti, příčina neštěstí není dosud známá. Na internetu se kvůli Prigožinovým sporům s Putinem nejvíce spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen nebo že na jeho palubě explodovala bomba. Mluvčí ruského prezidenta v pátek jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným cestujících, kteří byli na palubě letounu. Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

Tagy:
letadlo Vladimir Putin smrt Rusko Federální služba bezpečnosti Státní duma Sergej Kužugetovič Šojgu Jevgenij Prigožin Ilja Vladimirovič Ponomarjov