Šéf zoo: Antikoncepce u zvířat není ideální. Některá ale jednou budeme muset utratit

INTERVIEW 10.9.2021

Zvířatům rozmnožování prospívá, z antikoncepce mohou být samice frustrované, uvedl v pořadu Interview CNN Prima NEWS ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. Případný nadbytek zvířat se pražské zoo zatím dařil řešit, jednou ale přijde den, kdy je nebude kam umístit, dodal. Některá pak bude nutné utratit.

Pro zvířata je možnost rozmnožovat se zdravější, protože díky tomu se u nich zabrání vzniku některých nemocí. „Když dáváte zvířatům antikoncepci, není to vždy ideální. Samice mohou být ve stresu z toho, že nemají mláďata,“ řekl v pořadu Interview ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Některá zvířata také mohou ztratit schopnost rozmnožovat se.

Jenže co s přebytkem mláďat? Některá se vracela do volné přírody, avšak to není jednoduché. „Zatím se nám dařilo všechna zvířata někam umístit, někdy i s tím, že jsme museli zaplatit náklady spojené s převozem. Ale jednoho dne také budeme muset přistoupit k utrácení,“ přiznal Bobek a připomněl kauzu, kdy dánská zoologická zahrada zabila žirafu, aby předešla křížení zvířat. Samce Mariuse pak sežrali lvi.

Možnost, že by mohlo dojít k utrácení zvířat kvůli nedostatku financí v době covidu, ale razantně odmítá. „Byli jsme nuceni spořit, ale to bychom museli dělat opravdu ještě hodně dlouho, abychom se dostali do takové situace,“ sdělil Bobek.

V Africe je však situace v době pandemie koronaviru o poznání horší. Podle Bobka se právě kvůli krizi začalo obchodovat i s chráněnými zvířaty. „Situace se zásadně zhoršila. V Kamerunu, kam jsem vycestoval, se loví divoká zvířata běžně. Přitom u některých druhů je to omezeno zákony,“ zdůraznil.

Chráněni jsou v Africe například luskouni, přesto je lidé prodávají na tržištích. „Jako by vláda rezignovala, protože byla ráda, že země zvládá covid. S nadsázkou řečeno, jako by se nechtěla otravovat s ochranou zvířat,“ dodal s tím, že když si tržiště začal fotit, létaly kameny.

Sám proto doufá, že pandemie covidu brzy ustoupí. „Zatím Zoo Praha navštívilo 700 tisíc lidí. Doufám, že letošní rok ještě 400 tisíc lidí přibude,“ dodal.

Tagy: