Selhali jsme, stydím se. Izraelský generál bojoval jen s pistolí, v slzách popsal hrůzy Hamásu

Izraelský generál ve výslužbě Israel Ziv v rozhovoru pro stanici CNN

Izraelský generál pro CNN popsal masakry v kibucech

Oprášil uniformu a jen s pistolí se vydal na pomoc izraelským jednotkám proti překvapivému a masivnímu útoku radikálů z Hamásu. To je příběh generála ve výslužbě Israela Ziva. Pětašedesátiletý muž se aktivně zúčastnil přestřelek s teroristy i osvobozování kibuců. V rozhovoru pro stanici CNN se slzami v očích vylíčil, jakých hrůz byl svědkem.

Sobotní ranní útok teroristů z Hamásu zastihl penzionovaného generála Israela Ziva na projížďce na kole. „V 6 ráno jsem se byl projet na kole jako každou sobotu a přišel poplach. Nejdřív jsem si myslel, že je to kvůli nějaké raketě nebo něčemu takovému, co už známe. Pak mi ale zavolali, že se děje něco velmi vážného a velkého,“ popsal Ziv pro CNN začátek dne, který ze své paměti už nikde nevymaže.

Hamás trénoval útok na Izrael roky, více v reportáži:

Veterán z první libanonské války nezaváhal. Přijel domů, ze skříně vyndal uniformu, nasedl do auta a jen s malou pistolí vyrazil směrem ke Gaze, aby pomohl nepočetným izraelským jednotkám. „Bylo nás tam velmi málo. Dostali jsme se do mnoha přestřelek s Hamásem. Když vojáka vedle mě zranili, vzal jsem si jeho zbraň a střílel. Pokračovali jsme dál celý den až do noci,“ popsal 65letý generál ve výslužbě.

ČTĚTE TAKÉ: Ozbrojenci Hamásu rozstříleli jedoucí auto. Izrael zveřejnil další záběry ukrutného teroru

I po příjezdu posil zůstal Ziv na místě a podílel se na osvobozování napadených kibuců. Když se vojáci dostali dovnitř, čekal je šokující pohled. „Viděl jsem ženy, které byly zastřeleny, když držely své děti. Zavražděné lidi schovávající se za nábytkem. Viděl jsem několik lidí s useknutou hlavou, děti…“ líčil Ziv se slzami v očích. „Selhali jsme. Stydím se za to, že jsme ty lidi nedokázali ochránit. Vnímám to jako osobní i národní ponížení,“ dodal.

Podle Ziva zvěrstva nepáchali jen dobře vycvičení bojovníci Hamásu, ale i palestinští civilisté. „Oni povolali civilisty, aby po těch útocích šli do kibuců a tam rabovali, znásilňovali a dělali, co se jim zlíbí. Mnoho jsme jich zabili. Mimochodem, všichni tam přišli ozbrojení,“ popsal.

Někdejší šéf Operačního ředitelství Izraelských obranných sil také naznačil, že reakce židovského státu bude tvrdá a nekompromisní. „Jsou to zvířata a my je nemůžeme mít za sousedy. Když praktikují zákony džungle, my musíme také, protože žijeme na stejném místě a nechceme mít džungle z našich měst a domovů,“ deklaroval Ziv.

Bezprecedentní útok Hamásu se vyžádal přes 1 300 převážně civilních obětí a na 3 400 zraněných. Další desítky lidí teroristé odvlekli do Pásma Gazy, kde je drží jako rukojmí. Izraelci v odpovědi už od soboty právě Gazu bombardují. Podle palestinských úřadů tam přišlo o život už na 1 800 lidí, včetně zhruba 580 dětí, informovala v pátek agentura AFP.

Tagy: