Senát posvětil zastropování cen energií. Vláda může stanovit jejich maximální cenu

Senát Parlamentu ČR

Senát bez problémů schválil zastropování cen elektřiny a plynu. Horní komora tak následovala Poslaneckou sněmovnu, která ve zkráceném jednání hlasovala minulý týden. Zastropování cen energií je plánováno od listopadu letošního roku.

Horní komora Parlamentu odhlasovala zastropování cen v poměru 60 hlasů pro z 62 přihlášených senátorů. Schválený návrh umožní vládě stanovit maximální cenu energií. Ta hranici stanoví zřejmě ještě v říjnu.

Senát přijal rozhodnutí ve zkráceném jednání po schválení na dvou výborech, které se konaly v úterý dopoledne. Jednání proběhlo bez větší kritiky vládního návrhu. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) však musel odpovídat na doplňující dotazy.

Ty se týkaly zejména toho, jak chce vláda řešit zastropování cen v lyžařských areálech, na sportovištích nebo u neziskových organizací. Ministr také čelil dotazu od předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jak vláda hodlá motivovat občany k šetření energiemi. Podle Síkely je zastropování na cenové hladině, které samo o sobě motivuje k šetření.

Návrh odsouhlasila Sněmovna

Poslanecká sněmovna v minulém týdnu schválila zastropování elektřiny a plynu ve zkráceném jednání. Vládní předlohu ale ostře kritizovali opoziční poslanci, kteří se střídali u řečnického pultu. Hlavní připomínky mířily na to, že pomoc přichází pozdě a že je nedostatečně nastavená. Pro zákon bylo všech 153 přihlášených poslanců, tedy včetně opozičních.

Vláda Petra Fialy (ODS) přišla s tím, že zastropuje cenu elektřiny na šesti korunách za kWh a plyn na třech korunách za kWh.

Tagy:
elektřina energie Miloš Zeman ODS Miloš Vystrčil Starostové a nezávislí vláda Petra Fialy Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR