Nekompromisní revizor: Seniorka měla nárok na bezplatnou MHD. Proč dostala pokutu?

Pokutovaná seniorka

Pravidla a zdravý rozum proti sobě stály v případu seniorky z Českých Budějovic. Revizor kontroloval 82letou ženu, která měla ve svém věku nárok na bezplatnou dopravu. Jenže jí k tomu na průkazce MHD chyběl kupon za deset korun. V očích kontrolního orgánu se stala černým pasažérem, a tak dostala pokutu ve výši 1 600 korun.

Pravidla městské hromadné dopravy hovoří jasně. Ve chvíli, kdy u sebe nemáme platný jízdní doklad, jsme de facto černí pasažéři a revizor nám v případě kontroly musí uložit pokutu. Ještě v minulém roce mohli všichni lidé nad 65 let využít možnost cestovat po celý rok zdarma.

Museli si ale opatřit průkazku a k ní si zakoupit kupon za zcela banální částku – deset korun. Ten ale na průkazce paní Malé chyběl. „Matce je 82 a bohužel paměť už jí neslouží tak, jak by měla. Možná ani nepobrala v tom autobuse to, že vůbec dostala nějakou pokutu,“ říká syn seniorky Pavel Malý.

O pokutě se dozvěděl až skoro po roce, když domů dorazila upomínka o nezaplacené pohledávce. „Bohužel podnět od syna paní, co dostala přirážku k jízdnému, jsme dostali až v březnu letošního roku. Tudíž čtyři měsíce po tom, co jsme pohledávky odprodali externí společnosti,“ vysvětluje manažer marketingu dopravního podniku Viktor Lavička.

Pokud by se prý pan Malý ozval dříve, dopravní podnik by situaci mohl řešit a v tomto případě by mu bylo nejspíš dokonce i vyhověno. „Myslím, že z lidského hlediska a přístupu ke starším lidem jí ten revizor mohl říct, ať si kupon koupí a ne hned jí takhle pokutovat,“ myslí si pan Malý.

Paradoxní na celé situaci je, že od Nového roku seniorům nad 75 let věku opět stačí k cestování městskou hromadnou dopravou prokázat se třeba jen občanským průkazem. Seniorka by tak dnes pokutu už dostat nemohla.

„V roce 2018 byl jiný náměstek pro dopravu. V tuto chvíli rada města na podmět i dopravního podniku změnila podmínky,“ dovysvětluje Lavička. Se společností, která pohledávku od dopravního podniku zakoupila, se už pan Malý bavit nechtěl. Pokutu tak raději rovnou zaplatil.

Tagy:
pokuta České Budějovice Jihočeský kraj seniorka MHD pohledávka městská hromadná doprava dopravní společnost