Uprchlíci se v Trhových Svinech učí česky. Jsou motivovaní, chválí je dobrovolná lektorka

Ukrajinští uprchlíci v moravských Lošticích během odpolední výuky češtiny.

Ukrajinci se učí česky

V jihočeských Trhových Svinech našlo azyl asi 80 ukrajinských žen a dětí. Většina z žen už má práci, děti začaly chodit do tamní mateřské a také základní školy. Aby život v novém působišti zvládaly snadněji, začaly se učit česky. A pomáhá jim s tím i dobrovolná lektorka.

Na češtinu v Trhových Svinech chodí 22 studentů. Dva muži, několik teenagerů a zbytek ženy. Lekce začaly minulý týden. „Začali jsme abecedou a teď v druhé hodině se snažím o něco aktuálního pro každodenní život, takže děláme časové pojmy jako dnes a zítra,“ popsala dobrovolná lektorka českého jazyka Dagmar Cepková. Učitelka ruštiny a českého jazyka pro cizince, paní Dagmar je v důchodu, a tak má na výuku dost času. „Strašně jsem chtěla pomáhat. Tady v Trhových Svinech musí být spousta dospělých, kteří to potřebují,“ vysvětluje učitelka.

Jednou ze studentek je například Olesia Kubraková, která na Ukrajině zanechala manžela a dva syny. Do Trhových Svin se z Ukrajiny přesunula se dvěma dcerami. „Pracovala jsem na Ukrajině jako praktická lékařka pro dospělé a také jako sonografka a radioložka,“ říká Kubraková. Ve své práci by Kubraková ráda pokračovala i v České republice. Zatím ale nemůže. Potřebuje k tomu dostatečnou znalost českého jazyka. Jde o jeden z předpokladů složení odborných zkoušek. „Sen každého pedagoga, tak motivované studenty jste v životě neviděla,“ libuje si dobrovolná lektorka Cepková.

Pokud situace na Ukrajině běžencům neumožní návrat domů, mohli by mít v Trhových Svinech například novou obvodní lékařku. „Doktorky, psycholožky, máme tam i kuchařku, ta povolání jsou opravdu různá,“ líčí spektrum zaměstnání vedoucí Centra komunitních aktivit Petra Malíková.

„Z celého srdce bych chtěla poděkovat obyvatelům České republiky za pochopení situace, ve které se ocitli lidi z Ukrajiny. Já osobně se budu snažit pro českou zemi být užitečná v oboru medicíny,“ dodala Kubraková.

Tagy: