Senioři mají problém. Rezervační systém k očkování nepřijímá jejich rodná čísla

Seniorka u počítače

Registrace seniorů k očkování

V Česku byl spuštěn rezervační systém pro očkování proti koronaviru. První zkušenosti naznačují, že to nebude lehká práce. Vyplnit webový formulář trvá i desítky minut, telefonní linka 1221 pod náporem zájemců kolabuje. Problém navíc nastal i se zpracováním rodných čísel, který vrací RČ jako neplatná lidem narozeným před rokem 1954.

„Nevíte jestli nějaká sázková kancelář bere sázky na to, že to zítra spadne?“ zavtipkoval Štěpán Beneš na svém facebookovém profilu v předvečer spuštění rezervačního webu pro očkování. Systém, zdá se, nespadl, ale funguje velice ztuha. Reportéři CNN Prima NEWS se během pátečního rána vydali do terénu, aby se přesvědčili, jak si senioři dokáží s poměrně složitou registrací poradit.

Od pátku se totiž k očkování mohou hlásit pouze lidé starší 80 let. A podle prvních zkušeností to není žádná sláva. Abyste se v registraci dostali přes první krok, potřebujete získat PIN, který vám má být po zadání telefonního čísla doručen na mobil. „Číslo jsme zadali v 8:00, ale už je 8:18 a stále jsme PIN neobdrželi,“ řekla reportérka CNN Prima NEWS v pátečním vydání pořadu Nový den.

Dalším z problémů, který registrační systém eviduje, je zpracování rodných čísel. Lidé, kteří se chtějí zaregistrovat a jsou starší 80 let, tedy narozeni před rokem 1941, mají rodná čísla kratší. Systém je tedy vrací jako neplatná, a to kvůli zavedené dělitelnosti číslem 11. Systém dělitelností platí až od roku 1954.

Dvacet SMS za vteřinu

Se štábem tak reportérka vyrazila do pražské čtvrti Řepy, kde přímo v bytě jednoho ze seniorů registraci k očkování dokumentovala. PIN nakonec dorazil asi po dvaceti minutách. Další neblahé zkušenosti má redakce CNN Prima NEWS hlášeny z Příbrami. Tam se reportérka pokoušela pomoci s registrací přes telefonní linku 1221. Linka byla přetížená.

Mezitím se na twitterovém účtu Chytré karantény objevila informace, že během prvních dvou minut po spuštění webový rezervační systém navštívilo 75 tisíc lidí. PINy prý rozesílá rezervační systém postupně „V tuto chvíli je ve frontě více než 40 000 SMS. Operátoři je rozesílají rychlostí 20 SMS za vteřinu. Řešíme další navýšení kapacity,“ objevilo se krátce po půl deváté ráno na zmíněném profilu.

Tagy: