Oběti masakru v Rusku: Studentka, která nebyla na škole ani měsíc, i nadějný houslista

Pondělní střelba na vysoké škole v Permu si vyžádala šest mrtvých a téměř tři desítky zraněných. 18letý vrah Timur Bekmansurov si oběti vybíral náhodně. Legálně drženou zbraní zastřelil vystudovanou lékařku či mladého nadaného houslistu.

Mladík se na hrůzný čin dlouhodobě připravoval, což dokazují jeho slova na sociální síti krátce před střelbou. „Dlouho jsem o tom přemýšlel. Nadešel čas udělat to, o čem jsem snil. Zvažoval jsem různé možnosti – obchodní centra, nemocnice, divadla, vlaková nádraží. Žádný z těchto objektů však nebyl vhodný. Potřeboval jsem místo, kde bude i v pondělí velká koncentrace lidí,“ uvedl. Nakonec si vybral vysokou školu v Permu.

O život v souvislosti se střelbou přišlo šest nevinných lidí. Podle informací deníku Daily Mail šlo o čtyři studenty, jednu učitelku a doktorku.

Jako první zemřela 19letá Jekatěrina, která podle záznamů z kamer vešla vrahovi přímo do rány krátce poté, co začal střílet. Střelec ji popravil z bezprostřední blízkosti. Kondolence se objevily i na sociální síti studentky, kde ji její blízcí označují za „holubičku“.

Nejmladší obětí masakru se stala teprve 18letá Xenie, která na školu nastoupila až letos. Kvůli chladnokrevnému vrahovi na ní nevydržela ani měsíc.

20letá Alexandra se toužila stát učitelkou matematiky. Ze smrti nadané studentky jsou všichni pozůstalí v šoku.

Teprve 19letý Jaroslav byl nadaným houslistou a také výborným studentem. Na univerzitě navštěvoval hodiny robotiky. „Pláču. Nerozumím tomu, proč se tohle stalo právě jemu?“ ptala se jeho profesorka na sociálních sítích.

Střelbu nepřežila ani 24letá Anna, která na škole vykonávala práci učitelky. 66letá Margarita pracovala jako lékařka. V době, kdy se vrah rozhodl zahájit palbu, doprovázela děti do botanické zahrady. Také ona zemřela na následky střelných zranění.

Po incidentu policie mladíka zadržela. Střelce zneškodnil dopravní policista z posádky, která přijela na univerzitu v Permu jako první. Mladíka teď ošetřují v nemocnici, jeho zdravotní stav je prý vážný.

I kdyby se nakonec uzdravil, je dost pravděpodobné, že svého činu příliš litovat nebude. „Jen málo z vás si zaslouží existenci,“ napsal ještě před útokem. Už v úterý se v Permu sešly stovky lidí a pomocí fotek, svíček a květin obětem před školou vytvořily památník.

Více o celém incidentu se dočtete zde.

Tagy: