Sejdeme se v pekle, napsal střelec z ruské školy. O vraždění snil dlouho

Střelba na ruské univerzitě

Osmnáctiletý vrah Timur Bekmansurov, který v pondělí střílel na vysoké škole v Permu, měl zbraň získat legálně. Podle ruských médií také složil psychologické testy. Na čin se dlouhodobě připravoval, což dokazují jeho slova na sociální síti. „Jen málo z vás si zaslouží existenci,“ vzkázal mladík.

Příspěvek zveřejnil předtím, než zaútočil na univerzitu. Osmnáctiletý vrah v něm odmítl, že by byl členem nějaké extremistické organizace. „Nikdo nevěděl, co budu dělat, všechny akce jsem provedl sám,“ uvedl v příspěvku, který zveřejnily ruské weby. Bekmansurov také napsal, že střelbu plánoval již delší dobu.

„V březnu jsem shromáždil dostatek peněz na nákup zbraní a po dovršení 18 let jsem požádal o zbrojní průkaz,“ uvedl. K získání oprávnění se ale musel podrobit testům. V příspěvku, který zveřejnil na sociální síti VKontakte, přiznal, že se mu ve vědomostních testech podařilo podvádět.

„Dlouho jsem o tom přemýšlel, roky plynuly a já si uvědomil, že nadešel čas udělat to, o čem jsem snil. (…) Zvažoval jsem různé možnosti. Obchodní centra, nemocnice, divadla, vlakové nádraží. Žádný z těchto objektů však nebyl vhodný. Potřeboval jsem místo, kde bude i v pondělí největší koncentrace lidí,“ popisoval na sociální síti. Podle ruských úřadů byl sám studentem školy, kde se nakonec rozhodl vraždit.

Bekmansurov se dále v příspěvku doznal k tomu, že si už na základní škole uvědomil, že rád ubližuje lidem. „Jejich utrpení a strach ve tvářích. Tyto emoce jsem chápal, protože byly upřímné. Musel jsem potlačit touhu zničit vše kolem sebe. Moji příbuzní a přátelé nemohli nic udělat, mohl jsem oklamat jakéhokoli psychiatra. Jediné, co mě mohlo zastavit, byla smrt,“ sdělil.

Střelec si navíc stěžoval na nespavost a hněv, který ho přemáhal. Popsal také, že na tomto světě chce zanechat co nejvíce bolesti. „Je zvláštní, že se lidé tak bojí smrti. Každý stejně zemře, proces je nevratný. Jen to některým z vás urychlím. Pokud se bible ukáže jako pravdivá, pak mě, jak ji chápu, čeká peklo. Když se nad tím zamyslíte, pravděpodobně každý člověk spáchal alespoň jeden ze smrtelných hříchů, takže do pekla nepůjdu sám, ale s celou hordou hříšníků,“ dodal sarkasticky.

Jste chamtiví a zlí tvorové

„Jen málo z vás si zaslouží existenci. Přišli jste s obrovským množstvím ideologií, vytvořili jste hromadu filozofických učení, ale nic z toho nezmění vaši ošklivou povahu. Jste chamtiví, sobečtí, zbabělí a zlí tvorové, přestože se považujete za lepší,“ podotkl Bekmansurov.

Ve svém příspěvku ostře kritizoval celou společnost. „Buďme upřímní, také se považujete za lepšího než já, ale proč? Pravděpodobně proto, že jste nezabili ‚nevinné‘ neozbrojené lidi? Protože jste důstojnými členy společnosti? Má váš život smysl? Prospíváte komunitě? Ha, ha, ha,“ dodal.

Sociální síť VKontakte poté profil Timura Bekmansurova zablokovala. „Odstranili jsme příspěvek a zablokovali stránku. VKontakte v žádném případě nebude trpět nezákonný obsah na svém webu,“ řekl mluvčí společnosti.

Po incidentu policie mladíka zadržela. Střelce zneškodnil dopravní policista z posádky, která přijela na univerzitu v Permu jako první, uvedl TASS s odvoláním na mluvčí ministerstva vnitra Irinu Volkovou. „Vešel do hlavního objektu, zatímco jeho kolega začal organizovat evakuaci občanů,“ sdělila Volková. Více o celém incidentu se dočtete zde.

Tagy: