Kojenci, kteří přežili peklo. Turecké sirotky přepravil do bezpečí Erdoganův speciál

Během záchranných prací po zemětřesení v Turecku se podařilo najít také několik sirotků. Hned 16 malých dětí, kterým na světě nejspíš už nikdo nezbyl, bylo letecky v bezpečí dopraveno z místa katastrofy do Ankary. A to rovnou na palubě speciálu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Tragické zemětřesení v Turecku a Sýrii má už více než 23 tisíc obětí. Záchranáři často z trosek vytáhnou zraněného člověka, kterému všichni příbuzní zemřeli. V Sýrii takto vysvobodili z trosek novorozenou holčičku.

Také v Turecku úřady vyprostily ze sutin řadu dětí. Některé z nich Ankara přemístila z nebezpečné zóny do hlavního města, a to na palubě leteckého speciálu, který spadá pod letku samotného prezidenta Erdogana. Letoun se využívá také k přepravě kriticky raněných do hlavního města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští hasiči vyprostili v Turecku už 32 obětí zemětřesení. Řeší se další nasazení týmu

O akci informoval turecký list Daily Sabah. Dvě ze zmíněných 16 dětí měli záchranáři vyprostit přímo z trosek domů v postiženém Kahramanmarasu. Ostatní kojenci byli v době zemětřesení v nemocnici. Úřady se v současnosti snaží zjistit, zda jsou naživu jejich příbuzní. Je ale pravděpodobné, že se z dětí stali sirotci.

Zachráněné děti přišla do nemocnice navštívit i turecká první dáma Emine Erdoganová. „Jsou teď v dobrých rukou našeho státu. Budu nadále sledovat, jak se o ně pečuje. Přeji dobro každému dítěti, které neštěstí ovlivnilo, a přeji našim zraněným miminkám rychlé uzdravení,“ řekla.

Tagy: