Šestnáct hospod či barů porušilo vládní nařízení. Jednu vlastní bývalý pražský radní

Šestnáct restaurací či hospod nebo barů porušilo většinou vědomě ve středu vládní nařízení o uzavírací době. Tu ministři v době pandemie koronaviru zkrátili po pouhých sedmi dnech z 22 hodin na 20 hodin. Policisté provedli celkem 4 189 kontrol, o výsledcích informovali na sociální síti Twitter.

Ze 16 porušení policisté vyřešili pět případů domluvou, jeden pokutou a deset oznámili správnímu orgánu. Výrazná porušení však nezaznamenali. V Česku je podle údajů Asociace malých a středních podniků a živnostníků přibližně 40 000 restaurací, výčepů a dalších stravovacích provozoven. Ty musejí nově od středy zavírat nejpozději ve 20 hodin, a to včetně výdejních okének. Restrikce se netýká rozvozu jídla. Platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti po celý den.

„Provozovatelé, kteří veřejně avizovali, že neuzavřou své provozovny po dvacáté hodině jako vyjádření protestu proti opatřením vlády, tak učinili v řádu jednotek,“ uvedla policie. Policisté podle vyjádření na Twitteru standardním způsobem kontrolují dodržování vládních nařízení, neprovádějí ale žádné celorepublikové masivní akce ani zátahy. „Ani ve středu nedocházelo ze strany provozovatelů restaurací k zásadnímu porušování opatření,“ doplnili policisté.

Akci občanské neposlušnosti iniciovali například zaměstnanci pivovaru Malý Janek ze středočeských Jinců. Policie protest ukončila do hodiny. Policisté dorazili i do restaurace U Rady v centru Ostravy, jejíž majitel se k nesouhlasu s opatřeními připojil, podnik ozdobil vlajkami a nechal i po 20. hodině otevřený. V Praze dorazila policie do restaurace Šeberák, jejíž majitel porušení opatření vysvětlil ztrátou důvěry ve vládu. Stravovací podniky považují nové nařízení za diskriminační, ekonomicky je poškozuje.

Téměř vzorná jižní Morava

Restaurace a bary v Jihomoravském kraji v naprosté většině opatření v podobě zavírací doby ve 20 hodin ve středu dodržely. Policie udělala 534 kontrol, zjistila jen čtyři porušení nařízení. „Ze čtyř zjištěných porušení nařízení jsme dvě oznámili správnímu orgánu, jedno jsme na místě řešili pokutou a jedno domluvou,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Středočeští policisté ve středu provedli 1 282 kontrol zaměřených na dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru, 321 se jich týkalo restaurací. Dvě restaurace nedodržely zavírací dobu, sdělila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Malý Janek „zlobil“ a zůstal otevřený

Pivovar Malý Janek v Jincích na Příbramsku zůstal otevřený, jeho majitel Jiří Janeček dopředu avizoval, že ve 20 hodin nezavře. Protestoval tak proti vládnímu omezení provozní doby kvůli pandemii a k občanské neposlušnosti vyzvala i ostatní provozovatele. Několik hospod v zemi se k akci připojilo.

V pivovarské restauraci byly po nařízené zavírací době obsazené všechny stoly. Policisté, kteří na místo dorazili, zkontrolovali hosty a vyzvali je k odchodu. Ti, kteří měli na stole jídlo, ho mohli dojíst. Podle majitele podniku Jiřího Janečka všichni požadavky policie respektovali.

Janeček, který byl v minulosti pražským radním pro sociální věci, chtěl neuzavřením svého podniku upozornit na nerovné podnikatelské podmínky v Česku a dopad vládních nařízeních na drobné podnikatele a živnostníky. Omezením otevírací doby na 20:00 podle něj vláda ničeho nedosáhla, naopak významně přispěla k šíření viru. Míní, že lidé mohli sedět podle pravidel v restauracích, ale teď se přesunou do garáží bez pravidel. Vládní rozhodnutí podle něj působí polovičatě a chaoticky, jsou nepřehledná a vzbuzují mnoho otázek. „Bohužel to nevypadá, že by se vláda chytla za nos,“ poznamenal Janeček.

Tagy:
policie Policie ČR restaurace Twitter kontrola Jihomoravský kraj hospoda porušování radní Česko vládní nařízení otvírací doba Šeberák Jiří Janeček Malý Janek Pavel Šváb Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR pandemie covidu-19