Dochází nám ekonomická i morální trpělivost, rebelii chápu, přiznává restauratér

Restauratér Václav Vojíř

INTERVIEW 9.12.2020

„Já bych to shrnul jednoduše tím, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ řekl Václav Vojíř, majitel několika restaurací a podniků v Praze, k rebelii proti vládním restrikcím. Tu avizují někteří jeho kolegové z branže. Řešením podle něj je, aby vláda začala řídit situaci zodpovědně a kvalifikovaně, a ne metodou pokus–omyl. V případě, že vláda omezuje podnikání, měla by podle něj i sanovat.

Sám uvedl, že mu nezbývá než zavírací dobu v osm respektovat. „Jedním dechem ale dodávám, že se vůbec nedivím, že některým kolegům došla trpělivost, morální rezistence, a rozhodli se vzdorovat příkoří tím, že oznamují věci, jako že nezavřou, nebo nerespektují povolenou kapacitu a podobně.“

Otevřou hospody a diví se, že tam chodí lidé

„Veškerá opatření, která vláda přijímá, jsou formou pokus–omyl. Je to tak trošku jízda brzda, plyn, brzda, plyn, až se z toho všem ve voze dělá zle a nezbývá nám nic jiného než polykat Kinedryl,“ vyjádřil se v pořadu Interview CNN Prima NEWS ke kotrmelcům ve vládních restrikcích.

„Otevřou se hospody a tři dny poté: ‚Proboha, oni nám tam začali chodit lidi. A oni dokonce pijí i pivo nebo nějaký jiný alkohol. Tak to my musíme ty, ty, ty, občane. Nebo rozuměj, náš poddaný, my ti to musíme zpřísnit nebo zakázat,‘“ reagoval ironicky na opětovné omezení restaurací.

Stát podle něj v pomoci podnikatelům v sektoru selhal. „Pro hospodské to znamená, že nemůžeme spoléhat na to, co bude zítra. Nemáme žádnou perspektivu. Na jaře jsme byli vedeni k tomu, abychom rozpustili do našeho podnikání vatu, o které byla neustále řeč, úspory, které jako podnikatelé musíme mít, a rezervu. Tak jsme to udělali, protože nám stát nijak nepomohl. Pomohl našim zaměstnancům, do jisté míry pomohl pronájemcům prostor, aby nebyl úplný chaos na trhu. Ale nám jako podnikatelům nepomohl nijak,“ vysvětlil.

„Z dnešního pohledu už jsem obrovský skeptik a řekl bych, že na úrovni některých provozů by bylo bývalo ekonomičtější provozy ukončit,“ dodal rovněž Vojíř.

Neumíme udělat kolektivní odpor

Pro zlepšení současné situace by se náš stát měl inspirovat třeba modelem v Německu či Rakousku. „Alfa a omega celé věci je to, že německý nebo rakouský stát sanuje 75 nebo 80 procenty obratu předchozího roku provozovny. A ty provozovny nebo provozovatelé, zaměstnanci nebo jejich subdodavatelé od prvního dne vědí, že to vláda plnohodnotně řeší a nemusí mít o nic strach,“ zmínil s tím, že podnikatel nebo pronajímatel prostor tak od prvního momentu ví, že podle tržeb z předchozího období bude pokryt.

„Trpíme tím, že nejsme řádně organizováni a sdruženi, což je možná odpověď na otázku, proč zrovna pohostinství je takhle šikanováno,“ uvedl restauratér s tím, že pohostinství neumí udělat kolektivní odpor.

„Nikoho nenabádám a nechci, aby někdo z mých blízkých a kamarádů šel tou cestou, že podnik dneska nechá po 20. hodině otevřený. Taky ale jedním dechem musím dodat, že naprosto rozumím tomu, co dělají,“ uvedl. „Chceme přežít a zachránit i naše zaměstnance.“

„Když vláda řekne: necháme zavřeno, pak musí přijít to bé a musí říct: ale my vás náležitě odškodníme,“ zmínil Vojíř a dodal: „My podnikající subjekty jsme letos za čtyři měsíce zavření podnikání nedostali od státu ani korunu.“

A co říká restauratér na slova ministra zdravotnictví Jana Blatného, že omezení gastronomie je nejúčinnějším způsobem, jak omezit večerní život a konzumaci alkoholu? „Já si nemyslím, že gastronomie je viník. Koneckonců žádná studie neukazuje na to, že by gastronomie jakkoliv přispívala ke zhoršování pandemických čísel. Je to zkrátka jen to, že si vláda vybírá obětního beránka. Tak trošku koriguje dav.“

Když jede někdo rychleji, sebereme řidičák všem?

„Hříšníci jsou v každém oboru,“ reagoval na to, zda není chyba i na straně restauratérů, a využil přirovnání k dálnici. „Když se rozjedou hospody a někdo po té dálnici jede rychleji, neznamená to, že dálnici zavřeme nebo že sebereme řidičák všem řidičům,“ dodal s tím, že šlo o absolutní minoritu.

Jsou řešením vyšší pokuty provozovatelům? „Řešením je, aby to vláda začala řídit zodpovědně a kvalifikovaně, a ne metodou pokus–omyl.“ Odkázal také na situaci na jaře, kdy se národ choval zodpovědně a tahal za jeden provaz s tím, že tehdy nezaznamenal žádné náznaky rebelie.

„Chápu, že stát nemůže povolovat rebelii. Na druhou stranu u nás není kulturní zvyk s čímkoliv, co se nám nelíbí, nesouhlasit formou stávky a demonstrace v ulicích, ale aniž bych k tomu někoho nabádal, my jsme k tomu opravdu strašně blízko. Nic jiného nám ale nezbývá, ne že bychom chtěli.“

„Názor pana Dufka, který 30 let sedí na židli placen z členských příspěvků, mi v tomhle fakt nedává ani nejmenší argument, na který bych měl potřebu reagovat,“ ohradil se proti předsedovi Asociace samostatných odborů České republiky Bohumíru Dufkovi, který nedávno uvedl, že by se restauratéři a hoteliéři měli přeškolit na dělnické profese.

„Ono se to děje. Mnoho restaurací a barů zavírá, opouští podnikání a zaměstnanci pochopitelně nemají nazbyt,“ vysvětlil. „Tento důsledek by měl vzniknout přirozeným trhem, konkurencí, nikoliv tím, že pan Dufek na někoho ukáže prstem – a tím myslím obor nebo podnikání – a že řekne ‚Hele, vás je zbytečně moc a nemáte žádnou přidanou hodnotu, běžte se rekvalifikovat na svářeče.‘“

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Václavem Vojířem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: