Šestá oběť masakru ve Wisconsinu: V nemocnici zemřelo dítě. Řidič v průvodu kličkoval

Tragédie ve městě Waukesha

Nedělní incident ve státě Wisconsin, při němž vjel řidič autem plnou rychlostí do vánočního průvodu ve městě Waukesha poblíž Milwaukee, má šestou oběť. Podle amerických médií to v úterý před soudem oznámila prokuratura, podle níž se jedná o dítě.

Raněných je podle prokurátorů přes 60 namísto původně oznámených 48. Úřady v úterý obvinily podezřelého 39letého Darrella Brookse z mnohonásobné vraždy, podle předběžného vyšetřování při průjezdu průvodem kličkoval ze strany na stranu ve snaze zasáhnout co nejvíce lidí. Obyvatelé města ležícího západně od Milwaukee den po tragédii uctili zemřelé na shromáždění se svíčkami.

Brooks je jediným podezřelým v souvislosti s nedělním incidentem, který proměnil tradiční předvánoční průvod v děsivou scénu plnou zoufalých výkřiků a raněných. Červené vozidlo typu SUV podle záběrů z místa činu prolomilo bariéry a následně se řítilo po ulici lemované diváky, na které pochodovaly mažoretky či hudební a taneční soubory. „Vypadalo to, jako kdyby létaly vzduchem figuríny,“ uvedla Nicole Schneiterová, která byla na místě s dětmi a vnoučaty.

Nejméně devět zraněných podle agentury AP v pondělí zůstávalo ve vážném stavu, přičemž se jednalo převážně o děti. Brooks žádná zranění neutrpěl.

Muž podle policie jen pár chvil před incidentem odjel z domova, kde se s někým pohádal. Ujel podle vyšetřovatelů dřív, než na místo dorazili strážníci, a nebyl policií pronásledován. Podrobnosti o domácím konfliktu policejní šéf Thompson neposkytl, předtím se objevila informace, že byl při hádce použit nůž.

Brooks má podle amerických médií bohatý trestní rejstřík. „Od svého dospívání byl znovu a znovu zatýkán, byl obviněn z napadení a domácího násilí a odporu vůči policii,“ píše deník The New York Times. Podle něj prokurátoři v Milwaukee tento měsíc uvedli, že Brooks úmyslně vrazil vozem do ženy, kterou znal, a způsobil jí zranění. Jen dva dny před tragédií ve Waukeshe byl Brooks propuštěn po složení kauce ve výši 1 000 dolarů (necelých 23 000 korun) a prokuratura nyní uvedla, že navrhla „nevhodně nízkou“ částku.

Obyvatelé města uctili památku zesnulých

Prokuratura v úterý potvrdila, že Brooks měl problémy se zákonem ve třech státech USA a požadovala proto uvalení kauce ve výši pěti milionů dolarů (113 milionů korun), čemuž soud vyhověl.

Pětici obětí z průvodu na pondělním pietním shromáždění uctily stovky obyvatel města, kde žije asi 72 000 lidí. Zemřelým, kromě v úterý oznámené šesté oběti, bylo od 52 do 81 let a jsou mezi nimi i členové skupiny „tančících babiček z Milwaukee“, která na průvodech ve Waukeshe pravidelně vystupovala. Dvojice duchovních při vigilii přečetla jména všech mrtvých. Dobrovolníci rozdávali svíčky, sendviče a horkou čokoládu, popsala AP.

„Jsem tady, protože tohle je moje komunita, tohle je můj domov. Kvůli tomu jsem přišel, abych podpořil svou komunitu,“ řekl 30letý místní obyvatel John Armeson.

Tagy: