Masivní ukrajinský útok v Rusku: Nálety dronů hlásí 15 regionů. Hoří moskevská rafinerie

Ruská protivzdušná obrana v noci na neděli zničila 158 ukrajinských dronů nad 15 ruskými regiony. O jednom z nejrozsáhlejších ukrajinských dronových útoků od začátku války podle agentury Interfax informovalo ruské ministerstvo obrany. V moskevské rafinerii po dronovém útoku vypukl požár, uvedl podle agentury Reuters starosta ruské metropole Sergej Sobjanin.

Ukrajinské úřady oznámily, že v důsledku ruského ostřelování Sumské oblasti zemřel jeden civilista a další čtyři utrpěli zranění. Ukrajinská armáda uvedla, že v noci zničila osm z jedenácti ruských dronů. „Okupanti se tentokrát zaměřili na ukrajinské obilí a logistiku v zemědělském sektoru, zejména v Mykolajivské a Sumské oblasti,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Omezovat Ukrajince v používání zbraní? Jako box s Tysonem jednou rukou, říká estonský ministr

Sobjanin uvedl, že moskevská rafinerie byla cílem několika dronů a že se hasí požár v samostatné technické části závodu. Podle agentury TASS by si požár mohl vyžádat povolání dalších hasičských jednotek. Rafinerie se nachází na jihovýchodě Moskvy. Vlastní ji firma Gazprom Něfť, která je ropnou divizí státní plynárenské společnosti Gazprom.

Zpravodajský kanál Baza na platformě Telegram informoval, že v blízkosti elektrárny Konakovo v ruské Tverské oblasti byly slyšet hlasité výbuchy. Gubernátor Tverské oblasti Igor Rudenja uvedl, že ve městě Konakovo vypukl požár, ale dodávky elektřiny a plynu nebyly přerušeny. Neupřesnil, jaký objekt požár zasáhl, píše Reuters.

Ukrajina se pokusila zasáhnout rovněž elektrárnu Kašira v Moskevské oblasti, uvedl představitel místní samosprávy Michail Šuvalov. Útok však podle něj nezpůsobil žádné škody. „Dodávky elektřiny pokračují bez problémů,“ napsal Šuvalov na platformě Telegram.

Nejvíce dronů ruská protivzdušná obrana podle ministerstva zničila nad Kurskou oblastí, a to 46. Nad Moskvou byly zničeny dva bezpilotní letouny a nad Moskevskou oblastí sedm, píše Interfax.

Do Kurské oblasti na počátku srpna vpadly ukrajinské jednotky. Moskva do oblasti vyslala posily, ale území, z něhož odešly desetitisíce obyvatel, zatím nedokázala získat zpět.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minami

Tagy: