Ševčík: Mráz přichází z Bruselu. Hloupá zelená opatření EU zasáhnou nejchudší

Miroslavu Ševčíkovi hrozí odvolání.

Ekonom a kandidát uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci Miroslav Ševčík říká, že z Evropské unie vychází hloupá opatření protlačována Zelenými z Německa. Opatření týkající se energií podle něj zasáhnou nejchudší, ale i střední třídu. Ševčík to prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. Spolupředsedkyně českých Zelených Magdalena Davis mu oponovala a zkritizovala jej, že si váží více svého života než životů našich dětí.

Ševčík si ve vysílání vzal na paškál zejména Evropskou unii a její opatření. „Voliči, pamatujte si, odkud tento mráz přichází. Přichází z Bruselu naprosto nesmyslnými a hloupými opatřeními, které budou zasahovat právě sociálně nejslabší, nejchudší, ale také střední třídu,“ řekl ekonom. Ten v říjnových volbách kandiduje na posledním 36. místě v Praze coby člen hnutí Trikolóra.

V debatě na téma dostatku energií v zimě a zvyšujících se cen za ně se střetl se spolupředsedkyní Zelených Magdalenou Davis. Ševčík kritizoval snahy uzavírat některé elektrárny, které podle něj „dávno nezatěžují životní prostředí tak jako v 70. či 80. letech“.

„Tato zima může ukázat, že všechny plány sociálních inženýrů a zelených fanatiků přispějí k tomu, že tady budeme chudnout. Dotkne se to i Německa,“ konstatoval ekonom s tím, že česká vláda podle něj „nezblbla“ a spoléhá na výrobu bezemisní energie z jaderných bloků.

Ševčík ve vysílání CNN Prima NEWS poukázal na to, že Evropská unie sice tlačí na opatření, která přispějí ke zlepšení klimatu, ale v celkovém důsledku to příliš nepomůže. Největšími producenty znečištění jsou totiž USA a Čína, zatímco Evropa podle jeho slov ke znečištění planety přispívá jen zhruba osmi procenty.

Část zemí EU jako třeba Německo by se se snížením průmyslové výroba podle něj mohla vyrovnat, ale u Česka je tomu jinak. „My jsme průmyslová země, nás to postihne,“ má jasno ekonom.

Zájem o budoucnost

Spolušéfka českých Zelených Ševčíka zkritizovala, že svými názory dává najevo nezájem o budoucnost. „To, co tu pan Ševčík říká, je, že si svého života váží více, než životů všech našich dětí, které zdědí tu energetickou koncepci,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Davis. Ta dále doplnila, že česká vláda ratifikovala Pařížskou dohodu o klimatu, tudíž s ní souhlasí. „Není to žádný diktát Bruselu. Jsou to cíle, ke kterým jsme se sami zavázali,“ dodala lídryně Zelených.

Do budoucna lze podle ní bohužel počítat, že se energetická chudoba promítne do domácností. Ševčíka a jeho stranu pak osočila, že se o téma zajímá jen ze zištných důvodů. „ Strana jako Trikolóra se o energetickou chudobu zajímá až v momentě, kdy se jí to hodí do kapsy,“ pravila Davis.

Budou tornáda častější?

Spolupředsedkyně Zelených, která stranu vede společně s Michalem Bergem, připomněla, že americký prezident Joe Biden se již rozhodl vrátit k Pařížské dohodě a svůj podpis k ní přidala i Čína. „Obě velmoci se na tom budou podílet,“ věří podle svých slov spolupředsedkyně Zelených.

Davis dále hovoří nejen o tom, že energie budou zdražovat, ale rovněž zmínila, že jde očekávat i častější extrémní jevy jako například tornádo. „Musíme klimatickou změnu co nejméně nechat rozvinout, co nejvíce ji utáhnout a to neuděláte jinak, než snižováním CO2 (oxid uhličitý – pozn. red.),“ dodala Davis.

Tagy: