Táhnete nás z EU pod vliv Ruska, máte rusofilní řeči, vmetl Wagenknecht Ševčíkovi

Lukáš Wagenknecht a Miroslav Ševčík

Partie - druhá polovina

Ke střetu došlo i ve druhé části nedělní Partie Terezie Tománkové. V ekonomické debatě mezi senátorem Lukášem Wagenknechtem (Piráti) a Miroslavem Ševčíkem (Trikolora) vmetl pirátský zákonodárce svému oponentovi, že má rusofilní řeči. Podle Wagenknechta by Ševčík nejradši vyňal Česko z Evropské unie, čímž by zemi dostal pod vliv Ruska. Ekonom a kandidát Trikolory reagoval slovy, že takové výroky jsou směšné a pod ruský vliv Česko prý táhne Německo.

Hádku mezi politiky způsobilo Ševčíkovo vyjádření, že za špatný stav české ekonomiky nemohou pouze kroky vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), ale také Evropská unie, která podle jeho slov „vymýšlí nesmysly“. „Některé návrhy a opatření jsou opravdu likvidační pro český průmysl,“ řekl ekonom a pedagog, který v říjnových volbách kandiduje z posledního 36. místa za uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci v Praze.

Zmínil přitom například tzv. Green Deal. Součástí této dohody jsou podle Ševčíka věci, které nebudou dobré pro evropské země, ale naopak pomůžou Rusku či Číně. „Naopak jsou pozitivní pro Rusko, Čínu a země, které vlastní naleziště mědi, zinku a lithia, které jsou důležité pro automobil. Málokdo ví, že Čína ekonomicky ovládá naleziště těchto kovů,“ pokračoval Ševčík.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht na ekonoma zareagoval. „Víte, pane kolego, co se stane, když budeme mimo Evropskou unii, což byste vy nejradši udělal? Budeme pod vlivem Ruska,“ vpálil Ševčíkovi. Podle kandidáta Trikolory jde ovšem o nesmysly. „Vždyť nás táhne Německo prostřednictvím závislosti. Toto vůbec není pravda,“ odpověděl Wagenknechtovi.

Ten naopak Ševčíka ještě zkritizoval. „Vaše rusofilní řeči a řeči pana Babiše, který má propojené firmy, jsou úplně extrémní,“ dodal pirátský senátor, který Ševčíkovými slovy kritizoval vládu Andreje Babiše, jež podle něj zavedla až likvidační opatření při pandemii.

Říkáte hovadiny, vmetl Bžoch senátorovi Pirátů

Do obou pánů se pak opřel poslanec vládního hnutí ANO Jaroslav Bžoch. „Pan Wagenknecht mluví, jako kdybychom tady za tři roky neměli co k jídlu, a mluví o extrémním zadlužování. Pan Ševčík tady pak obviňuje Evropskou unii. Zapomíná se na to, že i přesto, jaký máme státní schodek, jsme pořád šestou nejméně zadluženou zemí v EU,“ řekl Bžoch s tím, že pirátský senátor podle něj říká „hovadiny“.

Ševčíka se pak částečně zastala předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM). „Co se týká Evropské unie a jejích nápadů, myslím, že opravdu nejsou všechny pro Českou republiku výhodné,“ uvedla Vostrá s tím, že i tak se stát bude muset s těmito návrhy popasovat, protože Česko je součástí EU.

Tagy:
ekonomika Evropská unie KSČM Piráti hnutí ANO volby Partie Terezie Tománkové Trikolóra Miloslava Vostrá Lukáš Wagenknecht volby 2021 Miroslav Ševčík Jaroslav Bžoch