Izraelský úder v Sýrii zabil nejméně 12 lidí, píše AFP. Mělo jít o provládní bojovníky

Izraelský vzdušný úder poblíž města Halab na severu Sýrie zabil nejméně dvanáct provládních bojovníků, uvedla podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Útok potvrzují i syrská vládní média.

„Nejméně 12 proíránských bojovníků syrské a cizí národnosti zemřelo při izraelském vzdušném úderu na lokalitu (...) severně od Halabu, který způsobil hlasité výbuchy v továrně," uvedla SOHR.

ČTĚTE TAKÉ: V Tel Avivu protestovalo proti vládě 120 tisíc lidí. Chtěli propuštění rukojmí zajatých Hamásem

Syrská státní média s odvoláním na vojenský zdroj sdělila, že izraelský úder v pondělí po půlnoci místního času „vedl ke smrti několika lidí a určitým hmotným škodám“. Podle nich se jedná o druhý vzdušný útok Izraele v Sýrii za poslední týden, uvedla agentura Reuters.

Izrael tvrzení syrské strany zatím nekomentoval.

Podle syrských státních médií Izrael minulý týden provedl vzdušné údery na obytnou budovu v syrském přístavním městě Banijás a na lokalitu ve střední Sýrii, které zabily jedno dítě a zranily deset civilistů.

Izrael už řadu let podniká útoky na cíle v Sýrii, které podle něj souvisejí s působením Íránu v zemi. Vliv Teheránu v Sýrii vzrostl poté, co se v občanské válce, která touto zemí zmítá už od roku 2011, postavil na stranu prezidenta Bašára Asada. Počet údajných izraelských úderů na území Sýrie výrazně stouplo od začátku války v Pásmu Gazy, kterou Izrael vede proti rovněž Íránem podporovanému hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října.

V dubnu Írán odpálil na Izrael přes 300 střel a dronů v reakci na pravděpodobně izraelský vzdušný úder na budovu v komplexu íránského velvyslanectví v Damašku, který zabil několik důstojníků íránských revolučních gard včetně jednoho generála.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Palestinské ženy a děti zabíjela americká munice, píše CNN. Záběry zachycují drásavý křik

Tagy:
útok Izrael média Írán Palestina válka Sýrie Halab provládní bojovníci