Palestinské ženy a děti zabíjela americká munice, píše CNN. Záběry zachycují drásavý křik

Po izraelském útoku shořel palestinský tábor v Rafáhu.

Izrael zaútočil na tábor v Rafáhu

Při izraelském útoku na stanový tábor v Rafáhu zemřelo nejméně 45 lidí, zabila je americká munice. K tomuto závěru dospěla analýza americké CNN. Izrael se ale brání, že jeho útok sám o sobě nemohl napáchat takové škody. Neštěstí prý mohla způsobit exploze skladu zbraní.

Izraelský útok na tábor v Rafáhu znovu zvedl vlnu nevole namířenou proti Tel Avivu. Izraelská armáda měla podniknout akci na uprchlickou stanovou oblast na periferii města v Pásmu Gazy. Palestinské úřady tvrdí, že na místě byly primárně ženy a děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Rafáhu vjely tanky, utekl už milion Palestinců. Nikde není bezpečno, varuje úřad

Při útoku zemřelo nejméně 45 lidí, dalších více než 200 Palestinců vyvázlo se zraněními. Po izraelském útoku místo zachvátil oheň, křik a utrpení. Úder na uprchlický tábor se dočkal mezinárodního odsouzení.

Americká CNN po analýze videí z události a debatě s vojenskými experty informovala, že v Rafáhu zřejmě zabíjela americká munice. Konkrétně přesně naváděná klouzavá bomba GBU-39, kterou vyrábí americký Boeing a kterou Washington dodal Izraeli.

Proč byl útok tak velký?

Zbrojní expert Chris Cobb-Smith uvedl pro CNN, že jde tradičně o velmi přesnou zbraň, která tlumí rozsah nežádoucích škod. „Každopádně i užití tak přesné munice vždy představuje riziko, když je použita v hustě obydlené oblasti,“ míní Cobb-Smith.

I izraelská armáda nepřímo potvrdila, že se jednalo o zmíněnou klouzavou bombu. Mluvčí IDF Daniel Hagari řekl, že při útoku byla použita hlavice se 17 kilogramy výbušniny, přičemž údajně jde o nejmenší munici, kterou mohou využít izraelská letadla. Bomba GBU-39 má výbušnou nálož právě o objemu 17 kilogramů.

Izrael ale tvrdí, že jeho úder cílil na velitele Hamásu. Úder prý neměl takovou sílu, aby měl takové následky. „Naše munice sama o sobě nemohla způsobit požár takové velikosti. IDF vyšetřují, co mohlo způsobit tak velké škody,“ řekl Hagari a dodal, že Izrael zkoumá, zda za úderem případně nestály „neúmyslně odpálené uskladněné zbraně v nedalekém areálu“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že zmíněný útok byl tragickou chybou. V operacích v Rafahu ale hodlá pokračovat. Americký prezident Joe Biden už ujistil Izrael, že ačkoli je vůči jeho útokům velmi kritický, úder na tábor v Rafahu nepředstavuje červenou linii, kvůli které by USA nechaly židovskou zemi na holičkách.

Na záběry po útoku v Rafáhu se můžete podívat v reportáži výše. Upozorňujeme diváky na drastické záběry.

Tagy: