
Začíná sezóna burčáku. Už několik dnů je k dostání i k ochutnání nejen ve vinařstvích, ale také u stánkařů. Někteří prodejci ho plánují letos zdražit, jiní se chtějí držet cen z loňska. Burčák se vyrábí z nejranějších odrůd vinné révy a musí pocházet z hroznů sklizených a zpracovaných v Česku.
Jižní Moravě letos opět přálo slunce a první úrodu hroznů začali vinaři sklízet zhruba o týden dřív než loni. Oblíbený nápoj je k ochutnání třeba ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. „Burčáky se dělají z ranných odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau, to jsou ty krásné voňavé odrůdy, na které lidé čekají,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Ladislava Antálková.
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Sezóna burčáku začala o týden dřív. Zdroj: CNN Prima NEWS
Mezi prvními začal letos burčák nabízet Miloslav Machuča z Valtic. Svůj stánek má tradičně u novomlýnských nádrží a stejně jako ostatním vinařům i jemu se zvedly náklady na výrobu, a tak si zákazník připlatí. „Oproti loňsku jsem ceny zvedl o deset korun, to znamená 80 korun za litr. Pokud vám chutná burčák, tak ho vypijte, kolik chcete, co vydržíte,“ radí vinař.
Prodejci mohou burčák nabízet od srpna do listopadu a musí být vyrobený z hroznů sklizených i zpracovaných v České republice. Za porušení pravidel hrozí pokuta. V posledních letech jsou ale prodejci burčáku poctiví, což potvrzují kontroloři. Poznat dobrý burčák není podle nich vůbec těžké.
„Určitě doporučuji pravidelně sledovat stránky Potravinynapranyri.cz, zároveň radím kontrolovat vůni, chuť a barvu, tedy to základní senzorické hodnocení, které provádí každý inspektor, když kontroluje prodejní stánek,“ popsal mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Burčák se bude i letos prodávat ve dvou variantách. Ta druhá „červená“ bude pro zákazníky k dispozici od poloviny září.