Dostat COVID-19 na konci kampaně je pro Trumpa noční můra, říká expertka

Donald Trump

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melanie měli pozitivní testy na koronavirus. Následující dny stráví v karanténě v Bílém domě. Do jaké míry ovlivní prezidentova nákaza blížící se volby? Pomůže to Trumpovi, či spíše jeho oponentu Joe Bidenovi? Na tyto a další otázky odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové amerikanista Jakub Lepš a odbornice na politický marketing Anna Shavit.

„Dostat COVID-19 na konci kampaně je noční můra,“ má jasno Anna Shavit. „Navíc hrozí, že část veřejnosti si bude myslet, že se Trumpovi nákaza vlastně hodí, aby se mohl vyhnout budoucím debatám s Bidenem,” uvedla.

Oba hosté se také shodli, že volby ovlivní i to, jaký průběh nemoci Trump zažije. „Když bude mít těžký průběh, tak to nebude působit dobře,“ řekl Lepš v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s tím, že pokud by měl prezident naopak průběh nemoci lehčí, tak by se mohl triumfálně vrátit do rozjetého vlaku kampaně a de facto ukázat svoji sílu i přes pokročilý věk. Podobně hovoří i Shavit, která dodala, že v případě zvládnutí nemoci může Trump pokračovat ve své rétorice proti koronaviru. Americký prezident totiž pandemii zlehčuje i přes velký počet nakažených a zemřelých lidí v USA.

Záleží i na Bidenovi a jeho krocích

Lepš také srhnul hlavní faktory, které volby ovlivní: situace s pandemií koronaviru, počínání Joe Bidena a pak právě Trumpova nemoc, respektive zda a jak rychle se zvládne zotavit. Nelze však říci, jakým směrem se situace vyvine. „Nikdo netuší, jak to přesně odhadnout,“ připustil Lepš.

Nakazili se i Boris Johnson či Lukašenko

Trump není jediným vysoce postaveným státníkem, který se v uplynulých měsících nakazil koronavirem. Kromě něj se s virem potýkali také brazilský prezident Jair Bolsonaro či britský ministerský předseda Boris Johnson. Bolsonaro podobně jako Trump hrozbu pandemie zlehčoval, Johnson pak po prodělání nákazy zcela otočil politiku země a začal proti šíření pandemie výrazněji bojovat.

Nakazil se také běloruský prezident Alexandr Lukašenko či několikanásobný italský premiér Silvio Berlusconi. S nemocí COVID-19 zápasil i britský korunní princ Charles. Českou politikou aktuálně rezonuje případ infikovaného europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09), který leží v nemocnici na JIP.

Tagy: