Kdo může nahradit nakaženého Trumpa v Bílém domě a jak jeho nemoc ovlivní volby?

Donald Trump kvůli koronaviru přijde o oblíbené volební mítinky.

V pátek ráno americký prezident Donald Trump na Twitteru oznámil, že se spolu se svou ženou Melanií nakazil koronavirem. Jeden tweet vzápětí spustil lavinu reakcí – světové trhy hlásí propad a bezpečnostní analytici se obávají, že může koronavirus v Bílém domě ohrozit celou americkou politiku. Všichni se ale ptají na to nejdůležitější: Jak tento fakt ovlivní prezidentské volby?

Polemizovat o Trumpově zdravotním stavu je citlivá, přesto potřebná záležitost. Američtí bezpečnostní experti musejí brát v potaz možnost, že se kondice nejmocnějšího politika planety prudce zhorší. O tom, že koronavirus může ublížit hlavně starším lidem, existuje už několik studií.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí existuje u jedinců ve věku mezi 65 a 74 lety (Trumpovi je právě 74) ve srovnání s lidmi ve věku mezi 18 a 29 lety pětkrát větší riziko, že budou muset být hospitalizováni. Americká CNN upozornila také na prezidentovu obezitu, která může léčbu výrazně ztížit.

Už jen to, že Trump musí do karantény, spoustu věcí komplikuje. Pokud by v ní zůstal doporučené dva týdny, prošvihl by druhou prezidentskou debatu, která je naplánovaná na 15. října. Diskuzní klání s Joem Bidenem má hostit floridské Miami. Nabízí se také možnost, že by se jí Trump účastnil jen virtuálně.

Viceprezident v pohotovosti

Pokud se americkému prezidentovi přitíží, bude na základě 25. dodatku ústavy nucet předat svou moc a správu Bílého domu, třebaže na krátkou dobu, svému viceprezidentovi Mikeovi Pencovi. Ten se s Trumpem setkává velmi často a sám by měl nastoupit 7. října k viceprezidentské debatě s Kamalou Harrisovou. Z toho důvodu se zřejmě zvýší poptávka po tom, aby chodil Pence častěji na koronavirové testy. Také v pátek jeden takový absolvoval a COVID-19 se u něj neprokázal. Negativní testy mají také Ivanka Trumpová, její manžel Jared Kushner a ministr zahraničí Mike Pompeo.

Pokud by koronavirem onemocněl i Pence, znamenalo by to pro republikány pohromu. Žezla v Oválné pracovně by se totiž jako třetí v pořadí chopila demokratka a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Ta mimochodem podala na Trumpa ústavní žalobu pro zproštění z úřadu (impeachment), což americký prezident označil za „hon na čarodějnice“.

Trumpova slova z karantény ještě před zveřejněním výsledku testu:

Do amerických prezidentských voleb v tuto chvíli zbývá měsíc a jeden den. Nákaza v Bílém domě na jejich konání v tuto chvíli nic nemění. Trump se ale musí vzdát osobní účasti na volebních mítincích, což je pro něj vzhledem ke stylu jeho politiky citelná rána.

Trump s koronavirem podle některých expertů znamená hrozbu pro celé Spojené státy. „Z hlediska národní bezpečnosti jsme ve velmi nebezpečné pozici. Zmínka o tom, že prezident není schopen udělat potřebná opatření, aby se ochránil před nákazou, snižuje důvěru ve Spojené státy a jejich schopnost čelit světovým výzvám,“ napsala bezpečnostní analytička CNN Samantha Vinogradová.

Události pátečního rána tak zatím hrají do karet spíše bývalému viceprezidentovi Bidenovi.

Tagy: