Blíží se konec, jsem na řadě, svěřoval se herec Rudolf Jelínek v posledním rozhovoru

Herce Rudolfa Jelínka, který zemřel v sobotu ve věku 89 let, trápily na sklonku života zdravotní problémy. Prodělal dvě těžké mozkové mrtvice, léčil se s cukrovkou, přesto optimismus neztrácel. Co řekl v jednom z posledních rozhovorů?

Rudolf Jelínek byl s osudem smířený. „Člověk musí být připraven na všechno. Čím je člověk starší, tím více si uvědomuje, že se blíží konec. Z filmu Král Šumavy už jsem snad jediný, kdo ještě žije. Tak si říkám, že jsem na řadě. Ale to je život, musíme tam všichni,“ svěřoval se herec před dvěma lety pro web Prima Ženy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutek za herce Jelínka. Do všeho šel po hlavě, byl jako Belmondo, vzpomíná režisér

O svých nemocech a zdravotním stavu dokázal vtipkovat. „Zdraví je přiměřené mému věku. Prodělal jsem dvě mrtvice. Bylo štěstí, že jsem to vůbec přežil. Zamotala se mi doma na schodech hlava a z prvního patra jsem se kutálel dolů. Co schod, to rána do hlavy. Museli mi odvrtávat lebku a vysávat krev,“ líčil s úsměvem: „Moji manželce Martině (bývalá dostihová žokejka a trenérka, pozn. red) říkám, že v Thomayerově nemocnici jednou budeme mít trvalé bydliště, protože jsme tam oba dost častými hosty. Já se svými zdravotními problémy, ona zase s úrazy po pádech z koní. V Thomayerově nemocnici jsem nebyl akorát na gynekologii a patologii,“ líčil s úsměvem.

Co řekl o manželce a dětech?

V manželství s o 30 let mladší Martinou Růžičkovou, která byla jeho druhou ženou, byl spokojený. Redaktorovi CNN Prima NEWS se rozpovídal také o jejich seznámení.

„Než jsem odletěl na Kubu natáčet seriál Třicet případů majora Zemana, potřeboval jsem si obnovit své jezdecké návyky a začal docházet do Chuchle. Martině tehdy bylo asi 13 let a byla tam od rána do večera. Tam jsme se viděli poprvé. Já ji samozřejmě tenkrát přehlížel, byla ještě dítě. Pak jsem se oženil, Martina vdala. Naše cesty se znovu sešly až když mi bylo sedmdesát a ovdověl jsem. Pozval jsem ji do divadla na představení, v němž jsem hrál, a bylo to. Věděl jsem, že je to ta pravá, což se potvrdilo. Je to úžasná žena a já díky ní šťastný muž,“ zmiňoval herec, který měl z prvního manželství s herečkou Jarmilou Hlavatou dvě děti, syna Marka a dceru Barboru.

Na obě byl pyšný. „Syn Marek byl v Černém divadle u Jiřího Srnce, procestoval s ním kus světa, byli například v Japonsku, Mexiku a spoustě dalších zemí. Ten je ještě zcestovalejší než já. Dcera vystudovala produkci na Barrandově. Oba jsou velmi šikovní a mám z nich radost,“ sděloval Rudolf Jelínek.

Herec Rudolf Jelínek zemřel 10. srpna ve věku 89 let. Před kamerou a v divadlech ztvárnil desítky rolí. Výrazně se prosadil také v dabingu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT:  Hudebník Michael Kocáb zažil drsnou šikanou. Říkali mu kostelní kryso, šmirglovali mu hlavu do krve

Tagy:
nemoc zdraví Japonsko smrt rodina společnost rozhovor Kuba manželství Thomayerova nemocnice herec děti celebrity hodnoty Rudolf Jelínek Jiří Srnec Král Šumavy Martina Růžičková nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání společenská rubrika