Bojovala s nemocí, zdrtil ji však verdikt lékařů. Co si Zagorová před smrtí vyslechla?

Hana Zagorová zemřela týden před svými 76. narozeninami.

Pro Hanu Zagorovou byla hudba vším. Ačkoliv celý život bojovala s nevyléčitelným onemocněním krve, vždy ji právě touha pracovat a vystupovat pro fanoušky vlila sílu do žil. O to větší ranou pro ni byl nekompromisní vzkaz lékařů, který si vyslechla před rokem: „Už nikdy zřejmě nebudete vystupovat.“ Verdikt ji zdrtil, pro českou devítinásobnou slavici se ale stal pravdivým.

„Paní Zagorové bylo řečeno, ať se smíří s tím, že už pravděpodobně nikdy vystupovat nebude,“ uvedl očitý svědek situace deníku Blesk. Jednu z nejhorších zpráv si česká zpěvačka vyslechla před rokem. Hity jako Můj čas nebo Je naprosto nezbytné už Zagorová svým fanouškům zazpívat neměla. Verdikt ji doslova zdrtil.

Nesčetněkrát zdůrazňovala, jak moc pro ni zpěv a její fanoušci znamenají. „Je to smysl mého života. Až tohle jednou ztratím, nebude se mi už chtít být,“ tvrdila. Její slova se začala naplňovat. V říjnu po prohlášení lékařů zkolabovala, na poslední chvíli byla převezena do nemocnice. Ačkoliv se zotavila, její zdravotní stav se zhoršoval. Opět pravidelně docházela na transfuze krve.

Bez jeviště nám umře

Kapelník Jiří Dvořák měl v pomoci Zagorové jasno. „Hanka musí na pódium mezi lidi. To je ta nejúčinnější a pro ni nejcennější transfuze. Publikum jí vlije novou krev do žil. Znám ji, bez jeviště nám umře,“ vzkázal pro Blesk. Zdraví však české slavici nepřálo a postupně musela rušit veškeré naplánované koncerty. Nadále ji však podporoval manžel Štefan Margita.

Zagorová si tak dala nový cíl – nahrát novou desku s písněmi. Jenže ani tento plán zpěvačce nevycházel podle představ. V červnu podruhé zkolabovala a v nemocnici strávila dva týdny. Naposledy byla hospitalizovaná v srpnu, z nemocnice se už domů nevrátila. Do zhoršeného zdravotního stavu se promítlo i prodělání covidu, postcovidový syndrom totiž zpěvačku velmi trápil.

I v těžkých chvílích fanoušci Zagorovou silně podporovali. Do nemocnice jí posílali dojemné vzkazy i písničky, které pro ni složili. A ačkoliv si před nimi už nezazpívala, její písně si lidé s radostí pouštěli. Smrt 75leté oblíbené zpěvačky zasáhla celou republiku. Poslední rozloučení veřejnosti se Zagorovou proběhne ve středu 31. srpna v Divadle Kalich. Právě tam bude uveden muzikál Biograf lásky, který vzdává hold písním z repertoáru devítinásobné české slavice.

Tagy: