Chalupu Heleny Růžičkové obývá její snacha s vnučkami. Herečka je před smrtí chtěla vydědit

Chalupa ve Slatině na Klatovsku pro herečku Helenu Růžičkovou hodně znamenala. Na sklonku života se do ní odstěhovala natrvalo. Po její smrti připadla bývalé manželce syna Jiřího a vnučkám, se kterými přitom měla velmi komplikovaný vztah a dokonce je chtěla vydědit. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jak se nové majitelky o stavení starají.

Když v osmdesátých letech Helena Růžičková sháněla pro rodinu chalupu, její kamarád režisér Zdeněk Troška jí nabídl ji statek v Hošticích po své tetě, která zemřela. K vesničce na jihu Čech měla herečka velmi vřelý vztah, neboť zde natáčela slavné komedie Slunce, seno...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdeněk Troška o Heleně Růžičkové. Kdyby dneska viděla ten svět a to, co se tady děje, klepla by ji z toho pepka

„Helenka se na tam přijela podívat a byla nadšená. O statek ale zároveň projevil zájem také Michal Tučný se svou manželkou. Helenka jim ho ochotně přenechala a koupila si bývalou stodolu ve Slatině, kterou jí zedníci přestavěli na obytný dům,“ prozradil Troška pro CNN Prima NEWS.

Na chalupě se hodovalo

Na chalupě, která byla obklopena malebnou přírodou, našla herečka vytoužený klid. Milovala to tam a plánovala se zde usadit natrvalo. Nejčastěji trávila čas na terase, kde psávala knihy, některé o svém potýkání s rakovinou, s níž dva roky statečně bojovala. Starala se o pejsky, ráda šila, prala a vařila. Její kuchyně byla vyhlášená. „Ona i její manžel Jiří byli znamenití kuchaři, takže se tam dost často hodovalo,“ zavzpomínal Troška.

Syn a manžel zemřeli krátce po sobě

Po smrti syna Jiřího, který zemřel v roce 1999 v pouhých třiačtyřiceti letech, se Helena Růžičková s manželem Jiřím na chalupu nastěhovali natrvalo. Krátce na to však zemřel i její manžel a ona tak zůstala sama. Často ji ale jezdívali navštěvovat přátelé. K pravidelným hostům patřil i Troška, který s ní byl v úzkém kontaktu až do její smrti.

„Přestože onemocněla rakovinou a lékaři jí příliš šancí nedávali, svůj osud nesla neuvěřitelně statečně. Představte si, že všechny rakovinové nádory, kterými onemocněla, svojí obrovskou vůlí umořila. Lékaři říkali, že to je zázrak. Zůstal jen jeden jediný nádor, který byl zapouzdřený, a tudíž se nehýbal. Zemřela na selhání ledvin,“ uvedl režisér.

Před smrtí se kvůli dědictví chtěla vdát

Na sklonku života se Růžičková chtěla znovu provdat, a to za kamaráda herce Václava Glazara. Důvod byl prostý. Nepřála si, aby její dědictví včetně milované chalupy připadlo snaše Heleně a vnučkám Kamile a Lucii, které kvůli problematickým vztahům nesměla vídat. Svůj záměr už nestačila zrealizovat.

Jak ale zmínil režisér Troška, snacha se o chalupu a rozlehlou zahradu stará vzorně. Stavení včetně interiéru citlivě a vkusně opravila, zároveň ponechala raritní kousky, například křesťanský kříž ve štítu nebo starobylou poštovní schránku.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Seriálový herec Petr Batěk pro svou novou rodinu pořídil luxusní bydlení s výhledem na celou Prahu. Nahlédněte k němu domů

Tagy: