Co Karla Heřmánka dohnalo k sebevraždě? Nic jí nenasvědčovalo, užíval života a hýřil vitalitou

Karel Heřmánek byl nezapomenutelným českým hercem.

Nekrolog Karla Heřmánka

Karel Heřmánek o sobě do poslední chvíle tvrdil, že žije spokojeným životem, užívá si důchodu a své milované rodiny, na kterou byl velmi pyšný. O to víc všechny šokovala zpráva o tom, že v sobotu po poledni proti sobě obrátil zbraň a zastřelil se. Co ho k sebevraždě dohnalo?

Karel Heřmánek do poslední chvíle hýřil vitalitou. Stárl s noblesou a užíval si života. Své Divadlo Bez zábradlí, které vedl dlouhých 30 roků, před třemi lety předal svým dvěma synům a dělal pouze to, co ho bavilo a naplňovalo. Říkal, že se za ničím nežene a pracovní nabídky si pečlivě vybírá. Roli ve filmu by podle svých slov přijal jen tehdy, pokud by ho zaujmul scénář.

O své druhé manželce Haně, s níž měl tři syny, pokaždé mluvil s úctou a přiznával, že v ní má velkou oporu. Jejich manželství patřilo mezi idylická. „Měl jsem prostě štěstí. Recept na šťastné manželství je jednoduchý, stačí, když se máte rádi a tomu druhému dokazujete, že ho stále milujete,“ svěřil se herec v minulosti redaktorovi webu CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlavně nevolej záchranku, prosila před smrtí zpěvačka Yvonne Přenosilová svoji sousedku. Jak probíhaly její poslední chvíle?

Letos v květnu však herce začaly sužovat zdravotní problémy. Potýkal se se zánětem trojklanného nervu v obličeji, který může způsobit částečné či kompletní ochrnutí poloviny tváře. V některých případech může dojít k zánětu očního nervu, znecitlivění jazyka nebo zhoršení sluchu. Léčba bývá v lepším případě záležitostí několika týdnů, v tom horším může trvat léta, a v obličeji může dokonce zanechat trvalé následky.

Na začátku července se však s manželkou objevil na filmovém festivalu v Karlových Varech a žádné zdravotní problémy na něm nebyly znát. V lázeňském městě strávili několik dní, navštívili několik společenských akcí a velmi si pobyt užívali. O to více všechny šokovalo, když v sobotu krátce po poledni na střelnici u Příbrami Karel Heřmánek spáchal sebevraždu. Řada jeho kolegů zmínila, že s ním ještě před pár dny mluvila a nic tragédii nenasvědčovalo.

Co řekl o sebevraždě?

V jednom z rozhovorů, který před dvanácti lety poskytl časopisu Sedmička, Karel Heřmánek uvedl, že ke zbraním nemá příliš kladný vztah. „Jsem pacifista i v reálném životě, nemám rád střelné zbraně. Pistole jedině na sebevraždu,“ sděloval. Na doplňující otázku, zda někdy na dobrovolný odchod ze světa pomýšlel, odpověděl: „Pokud bych o sebevraždě uvažoval, tak bych radši zvolil pistoli než seskok z mostu. Ale je to jenom akademická debata. Tyhle úvahy nemám.“

Karel Heřmánek zemřel 24. srpna ve věku 76 let. Byl dvakrát ženatý a měl pět dětí. Před kamerou ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. Mezi nejslavnější filmy patří Fešák Hubert, Smrt krásných srnců, Dobré světlo nebo pohádka S čerty nejsou žerty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní komentátorská legenda a otec herce Michala Suchánka. Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká

Tagy: