Detaily posledního rozloučení s Janem Kačerem: Herec se dočká poct v Národním divadle

Poslední rozloučení s hercem Janem Kačerem se uskuteční ve středu 5. června ve 12:00 na jevišti historické budovy Národního divadla. Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk.

Jan Kačer stál u zrodu pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, režíroval například v Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle. V roce 2016 obdržel od prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Zemřel 24. května ve věku 87 let.

ČTĚTE TAKÉ: Těžký osud zesnulého herce Jana Kačera: Dluhy, vyhnanství v Ostravě, přespávání na vrátnici

Kačer absolvoval v roce 1959 DAMU a spolu s dalšími absolventy nastoupil do ostravského Divadla Petra Bezruče. Kačerovy inscenace, třeba Matka Kuráž, Romeo a Julie a Milenci z kiosku, brzy proměnily tento soubor pro děti a mládež v jedno z nejsledovanějších divadel v zemi. Filmovým divákům utkvěl v paměti jako rytíř Armin von Heide v Údolí včel Františka Vláčila či tajný agent W4C v komedii Václava Vorlíčka. V 60. letech hrál i ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna a Den sedmý, osmá noc.

Kačer si zahrál v desítkách snímků či seriálů, nejznámější je Jana Eyrová, Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícího času, Člověk proti zkáze, z novějších pak Bolero či Výchova dívek v Čechách.

Aktivní byl Kačer i v politice. Po listopadu 1989 byl krátce poslancem federální Sněmovny lidu, dvakrát (v letech 1996 a 2004) neúspěšně kandidoval do Senátu ČR. Od roku 1995 pak deset let vedl Nadaci Charty 77, která poskytuje pomoc handicapovaným lidem.

O svém životě napsal Kačer několik autobiografií, Jedu k mámě, Mírnou oklikou, K přátelům. Poslední jeho kniha, která nese název Zadními vrátky, vyšla v roce 2022.

S manželkou Ninou Divíškovou, rovněž herečkou, se Kačer seznámil na studiích. Byli svoji bezmála 60 let a vychovali tři dcery. Divíšková, která hrála například ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, zemřela 21. června 2021.

Veřejnost a umělečtí kolegové se v Národním divadle v minulosti loučili s osobnostmi, které spojily svou profesní dráhu s první českou scénou nebo měly pro českou kulturní scénu velký význam. Letos to bylo rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou, před rokem se zpěvačkou Soňou Červenou. V Národním divadle se dále konalo poslední rozloučení například s Vlastou Chramostovou, Václavem Postráneckým, ministrem kultury Pavlem Dostálem, režisérem Otomarem Krejčou, Miroslavem Horníčkem, Jiřím Sovákem, Josefem Kemrem nebo Rudolfem Hrušínským. Dnes v pravé poledne se zde koná poslední rozloučení s hercem a tanečníkem Vlastimilem Harapesem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední rozloučení s Harapesem: Suchý měl v očích slzy, po hymně zněl nekončící potlesk

Tagy: