Felix Slováček: Státu jsem na daních odvedl jako prosperující továrna. Penze tomu neodpovídá

Hudebník Felix Slováček, který letos v květnu oslavil 81. narozeniny, je ve svém věku stále pracovně aktivní. Jak přiznal, nic jiného mu ani nezbývá. Pokud by se měl spoléhat pouze na výši své penze, nevyžil by.

Felix Slováček pracuje od svých jednadvaceti let a na sociálním pojištění za tu dobu státu odvedl podle svých slov nemalé částky. Nejdříve byl zaměstnán v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, později v Hudebním divadle Karlín a poté nastoupil v Pragokoncertu do Orchestru Ladislava Štaidla, který doprovázel Karla Gotta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Uršula Kluková v 83 letech stále pracuje. Senioři to dnes mají s penzí opravdu těžké, říká

Po revoluci začal podnikat a založil vlastní firmu. Výše penze, kterou jako senior začal pobírat, je podle něj neadekvátní tomu, co státu zaplatil na daních. „Vyžít z důchodu bych určitě nedokázal. Ten by mi stačil tak akorát na zaplacení plynu a elektriky. A to jsem na daních za život odvedl státu tolik jako dobře prosperující továrna. Ale nechci si stěžovat. Jsem šťastnej, že pořád můžu dělat to, co mě baví, a to je muzika,“ uvedl hudebník.

Postoj k penězům se u něj postupem let změnil. „Už je nespořím, ale užívám si je. Když něco vydělám, odjedu někam na výlet, k moři, zajdu na dobrou večeři. V mém věku nemá cenu něco šetřit,“ poznamenal.

Kolik vydělával u Štaidla a Gotta?

Díky své bohaté umělecké kariéře se Slováček dokázal slušně finančně zabezpečit. Už v dobách hluboké totality jeho měsíční příjem výrazně převyšoval průměrný plat. V době angažmá v již zmíněném Orchestru Ladislava Štaidla, který doprovázel Karla Gotta, koncertovali po celém světě a pravidelně účinkovali také v západním Německu.

A tam měl doslova žně: za jedno vystoupení si v roce 1982 účtovali zhruba 160 tisíc korun. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm jsem měl nejvíce asi já. Byla to krásná léta, užili jsme si spoustu legrace, moc rád na to vzpomínám,“ prozradil Slováček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT:  Zůstal jsem sám, prožívám nejblbější část života, říká komentátorská legenda Jaroslav Suchánek

Tagy: