Jana Hlaváčová měla být Ženou za pultem. O hlavní roli ji připravilo nařízení shora

Herečka Jana Hlaváčová byla velmi oblíbená, lidé často do divadla chodili právě kvůli ní.

Zemřela Jana Hlaváčová

V dobách hluboké totality často docházelo k přeobsazení filmových rolí z politických důvodů. Řadě hereckých hvězd se stávalo, že jim už domluvenou práci před kamerou na poslední chvíli sebral někdo jiný. Doplatila na to například i zesnulá herečka Jana Hlaváčová.

Jana Hlaváčová přišla o hlavní roli dvanáctidílného seriálu Žena za pultem, v němž měla ztvárnit postavu prodavačky Anny Holubové. Nahradila ji nejprotežovanější režimní herečka a komunistická aktivistka Jiřina Švorcová.

ČTĚTE TAKÉ: Jedna z dcer Jany Hlaváčové je slavná herečka, druhá má překvapivé povolání

„Můj manžel si vysnil do role maminky s dvěma dětmi, která pracuje v lahůdkách, Janu Hlaváčovou. Psal to pro ni. Z nejvyšších míst ale přišlo nařízení, že ji musí hrát Švorcová. Ta sice byla skvělá herečka, ale pro tu postavu se nehodila. Nedalo se nic dělat. Vzpomínám si, že byl děsně naštvaný. Do toho scénáře se zamiloval a psal ho opravdu s velkým nadšením,“ zavzpomínala v knize Žena za pultem Dietlova manželka Magdaléna.

Kvůli této změně muselo dojít i k dalšímu přeobsazení. Místo původně plánovaného Josefa Abrháma, který měl s Janou Hlaváčovou vytvořit milostný pár, byl dosazen Petr Haničinec. „Abrhám se ke Švorcové prostě nehodil,“ vysvětlovala vdova po slavném scenáristovi.

Jana Hlaváčová s Luďkem Munzarem se později odmítli účastnit podpisu takzvané Anticharty. „Do Národního divadla, kde byly na sedadlech lístečky se jmény, kdo si kam má usednout, jsme prostě nešli. Mysleli jsme, že dostaneme výpověď, ale ono nic. V takových věcech jsme vždy došli ke společnému závěru. Člověk sice někdy musí dělat kompromisy, ale tohle byla jasná situace, kdy kompromis nebyl možný. Záleží totiž na tom, do jaké míry se kompromisem odepíšete u slušných lidí. Ale myslím, že bez určitých kompromisů žít nelze. Zvláště herci se někdy mohou dostat do situace, kdy jsou nakonec vděční, že je někdo vůbec obsadí,“ vzpomínala v minulosti Hlaváčová v rozhovoru pro MF DNES.

Tagy: