Je to jako plivanec do ksichtu, popsala Slováčková. Co nejhoršího může slyšet nemocný?

Zpěvačce přijdou nevhodné dotazy, zda bylo opravdu nutné si oholit hlavu.

Slováčková promluvila o těžké nemoci

Zpěvačka Anička Slováčková na sociální síti vysvětlila, co by nikdo neměl říkat nemocným lidem. Například jí nepřijde vhodné, když se jí někdo zeptá, zda opravdu bylo nutné, aby si oholila hlavu. Mladé muzikantce nejvíce pomáhá, když ji ostatní vyslechnou. Fanouškům se zároveň snažila nastínit, jak s nemocnými komunikovat.

Dcera Felixe Slováčka a Dagmar Patrasové znovu bojuje se zákeřnou rakovinou. Osmadvacetiletá Anička Slováčková v průběhu léčby slýchá od okolí nejrůznější reakce, některé jí však v náročném období vůbec nepomáhají. Rozhodla se proto sepsat několik nejhorších vět, které by se neměly říkat nemocným lidem.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva od Jiřího Bartošky. Herci se vrátila rakovina, podstupuje onkologickou léčbu

„Jsi mladá, to zvládneš,“ je podle Slováčkové absolutně nevhodnou frází, která by během konverzace nikdy neměla zaznít.

Dále se zpěvačce nelíbí, když se jí někdo dotazuje, zda si vážně musela oholit vlasy. „Asi lidi, co kvůli nějaké léčbě přicházejí o vlasy, si tu hlavu oholí jen tak pro zábavu, ne?“ napsala na sociální síti Instagram s nadsázkou.

Nepřijatelné jsou podle ní třeba i poznámky týkající se výkyvů na váze. Ať už nemocnému někdo naznačí, že když je člověk při těle, tak na tom zřejmě není tak zle, nebo mu řekne, že zhubl a sluší mu to. „Prosím, snažte se celkově moc nekomentovat fyzické změny, které naše těla v průběhu léčby mají. Většinou s tím nic moc nejde udělat a jen nás to pak trápí,“ zdůraznila Slováčková.

Hudebnici nepomáhá, ani když jí někdo říká, koho on sám ztratil v důsledku nemoci. „Vaše ztráta nás samozřejmě mrzí, ale moc pozitivního myšlení se tím nepřidá,“ vysvětlila.

Připomínat nemocnému, že jiní jsou na tom hůře, tak ať si nestěžuje, je také naprosto nemístné. „Nechci mluvit za všechny. Samozřejmě vím, že jsou na tom lidi stokrát hůř a je mi to hrozně líto, že někdo musí vůbec jakákoliv úskalí života zažívat, ale to je, jako by vám někdo vyloženě plivnul do ksichtu. Každý máme hranici únosnosti nastavenou jinak a není fér tohle komukoliv, kdykoliv říct,“ domnívá se zpěvačka, která před nedávnem pokřtila nové album.

Fanouškům pak poradila, jak mohou s nemocnými lidmi komunikovat, aby nedošlo k nepříjemnostem. „Mně osobně nejvíc pomáhá, když mě třeba jen někdo vyslechne. Je mi jasný, že většinu věcí myslí lidi dobře, i já někdy plácnu nějakou kravinu. Vše je dost individuální a tak je fajn se snažit být co nejvíce empatický k druhým. A když se chceme vyhnout nějakému nevhodném komentování a nevíme, jak reagovat, tak se narovinu zeptat, jak si ten daný člověk přeje, aby s ním okolí komunikovalo,“ upozornila s tím, že každému vyhovuje jiný styl konverzace.

„Někdo o tom třeba nebude chtít vůbec mluvit. Někdo bude chtít lítost. Někdo to bude chtít brát s humorem. Myslím, že nic nezkazíme tím, když nabídneme svou pomoc nebo řekneme: ‚Jsem tu pro tebe.‘ Vše myšleno a psáno s naprostou láskou i pokorou,“ napsala a doplnila, že příspěvkem rozhodně nechce nikoho urazit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vozíčkáři se nemají jak bránit, říká zpěvačka Tomešová. Podpořila je charitativní akcí, kde vystoupila i Anička Slováčková

Tagy: