Jiřímu Štaidlovi kdysi utekla Trumpová od oltáře. Patrasová s ním málem přišla o život

Jiří Štaidl patřil k nejtalentovanějším textařům české pop music. Nejvíce hitů napsal pro svého blízkého přítele Karla Gotta. S bratrem Ladislavem, který byl o dva roky mladší, je spojovala nejen vášeň pro hudbu, ale také pro ženy. Předháněli se v tom, kdo uloví tu nejkrásnější. Život Jiřího Štaidla vyhasl předčasně a tragicky.

Životem Jiřího Štaidla prošla spousta krásných žen. Jeho velkou láskou byla například zpěvačka Vlasta Kahovcová. Seznámili se na odpoledních čajích, kde účinkoval jeho bratr Ladislav se svojí bigbítom njm,vou kapelou. „S Jirkou jsme se do sebe strašně zamilovali. Dodnes na něj vzpomínám,“ prozradila zpěvačka redaktorovi CNN Prima NEWS.

Kahovcová se později stala členkou Orchestru Ladislava Štaidla, v němž jako vokalistka doprovázela Karla Gotta. Pro Jiřího Štaidla se stala múzou a inspirací. Slavná píseň Tam za vodou v rákosí, kterou nazpíval Waldemar Matuška s Evou Pilarovou, vznikla i tak trochu díky ní. „Jeli jsme do Jevan na výlet. U rybníka bylo rákosí, já se koupala a opalovala. Jirka říkal, že by tam z toho mohl něco napsat,“ zavzpomínala Vlasta Kahovcová. Jejich vztah trval tři roky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi

S Ivanou chystal svatbu. Překazili ji rodiče

Stejnou dobu randil Jiří Štaidl také s krasobruslařkou Hanou Maškovou. Seznámili se na koncertě Karla Gotta, byla totiž zpěvákovou velkou fanynkou. Později se rozešli kvůli vzájemnému odcizení. Hanu pracovní aktivity zavály do Francie, Jiřího zase do Německa.

Autor hitů Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Lady Carneval, Kávu si osladím, Lásko má, já stůňu či Pátá se pak zamiloval do další sportovkyně, lyžařky Ivany Zelníčkové, která se později provdala za amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Byla to velká láska. Brácha byl do ní blázen. Tvořili moc hezký pár a chvíli to mezi nimi vypadalo dost vážně,“ napsal ve své knize Víno z hroznů Jiřího bratr Ladislav. Byli zasnoubení, a dokonce chystali svatbu. Jenže Ivaniny rodiče jí sňatek rozmluvili, neboť se domnívali, že je na vdavky ještě příliš mladá.

Dožil se pouhých třiceti let. Patrasová si zachránila život

Krátký románek prožil Jiří Štaidl také s herečkou a zpěvačkou Dagmar Patrasovou. „Bylo mi sedmnáct, jemu devětadvacet. Přede mnou chodil s krasobruslařkou Hanou Maškovou, pak s Ivanou Zelníčkovou. S ní se ale pořád hádal. Do Zelníčkové jsem se nějak prolnula já,“ popisovala Patrasová v knize Fenomén Dáda.

Štaidlův život vyhasl při tragické dopravní nehodě. Když ve svém novém autě uháněl navštívit rodiče do Jevan, havaroval, vyletěl z vozu ven a na místě zemřel. Bylo mu pouhých třicet let. Na sedadle spolujezdce tehdy měla být právě Patrasová. Na poslední chvíli ale schůzku odřekla, čímž si pravděpodobně zachránila život. „Měl nové auto – Renault 17 – a rychlost vyhnal na sto sedmdesát. Bohužel mu vjel do cesty náklaďák,“ přiblížila v knize Dáda.

Karla Gotta znal lépe než jeho vlastní rodiče

Karel Gott, který s bratry Štaidlovými úzce spolupracoval, ve svých pamětech vzpomínal, že si byli nejen vzhledově velmi podobní, ale spojovala je rovněž vášeň pro hudbu a ženy. Předháněli se prý v tom, kdo uloví tu nejkrásnější. Naznačil, že lidsky měl blíže k Jiřímu, s nímž byli jako jedna duše. „Byli jsme si natolik blízcí, že můžu říct, že mě znal lépe než moji rodiče. Když zemřel, utrhlo mi to kousek srdce. Byl to kamarád, a to můžu říct jen o pár lidech,“ vzpomínal Karel Gott. Dne 22. ledna by Jiřímu Štaidlovi bylo jednaosmdesát let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalista David Limberský bydlí v domě plném luxusu. Fitness, bazén, pivní sklípek se saunou. Nahlédněte do jeho soukromí

Tagy: