Rozmáznutý premiér a ostuda „Don Pablo“, hodnotí vládu písničkář Hutka. Na Fialu řekl vtip

Písničkář Jaroslav Hutka se netají tím, že je příznivcem Pirátské strany. Před volbami do Poslanecké sněmovny se na jejich podporu zúčastnil i kampaně, která byla zaměřena na voliče v seniorském věku. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil nejen o tom, jak se mu zamlouvá jejich působení ve vládě, ale také o aktuálním současném politickém dění, chystané korespondenční volbě nebo zavedení eura.

Jste rád, že si Piráti na svém sjezdu zvolili staronového předsedu Ivana Bartoše nebo jste si přál, aby ho vystřídala jeho vyzývatelka Markéta Gregorová?
Jsem volič Pirátů a musím se přiznat, že radikální názory Markéty Gregorové jsou mi bližší. Takový druh pozitivního radikalismu zde chybí, ale z druhého pohledu to asi dopadlo dobře. Piráti by teď měli ve vládě zůstat, i když je STAN oholili o desítky poslanců. Ve dvoukoalici by se kroužkování mělo zrušit, je to vlastně nezákonné ovlivňování existence druhé strany, které by mohlo vést až k jejímu zničení. Kroužkování má smysl v rámci jedné strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebyl jsem Zemanův služebníček, ale přítel. Parodie o své osobě sbírám, říká Jiří Ovčáček. Jak mu to klape v manželství s Ukrajinkou Annou?

S Piráty sympatizujete a veřejně jste je podpořil i před volbami do Poslanecké sněmovny. Plní v kabinetu Petra Fialy vaše očekávání?
No jo, když jsou jen takovým pahýlem jejich skutečné síly, tak mají neférově zúžené pole vlivu. Ale Lipavského, ministra zahraničí, považuji za nejlepšího ministra Fialovy vlády a práce Bartoše je sice velmi užitečná, ale z její povahy na ni není moc vidět. Ovšem Bartoš je pracovitý a spolehlivý, takže bych řekl, že ve vládě jsou užiteční. Mají ovšem svobodu opustit vládu bez výčitek, protože by ji nepoložili. Ale Lipavského by mi bylo určitě líto.

Divná vláda s jaksi rozmáznutým předsedou. Prostě na Fialu platí vtip: Předseda vlády hodinu mluvil. Otázka: a o čem? Odpověď: to neřekl. Prostě ani špatně, ani dobře, a to je ten nejhorší stav, jaký může pro vládu nastat. Mlha.

Pirátům se vyčítá, že jsou v koalici málo důrazní. Jeden příklad za všechny. Ve stranickém hlasování vyzvali své čelní představitele, aby ve vládě navrhli odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka, ale ti se nakonec spokojili s tím, že mu premiér Petr Fiala udělil žlutou kartu... Nejdou Piráti tak trochu ve šlépějích sociálních demokratů v dobách vládnutí s hnutím ANO, kteří si také nechali v podstatě všechno líbit?
Pavel Blažek je ve vládě ostuda a vůbec tam neměl nastupovat. Zdá se ale, že Don Pablo je už dlouho velmi silnou a temnou zákulisní eminencí ODS. Je tím vázacím kamenem mocenské klenby ODS, takže se bez něj neobejdou. Pro koalici i pro nás občany je to mizerná situace, protože skutečně této vládě bere, nebo už vzal, důvěryhodnost. Po každých volbách v každé zemi se i ve svobodných volbách mocenské karty rozdávají poněkud nesvobodně a jsem přesvědčen, že Fiala byl víceméně Blažkem dosazen, takže asi není jiné cesty, než že se bude vláda propadat čím dál více, a stále se nebude schopna Blažka zbavit. To bohužel Piráti ani Milion chvilek neovlivní. Ale se sociálními demokraty bych to nesrovnával. Ti byli lační po moci a jejich historie je podobně korupční jako u ODS. Takoví Piráti nejsou a ani být nemohou.

Jaroslav Hutka (76)
Folkový hudebník, skladatel a písničkář. Stal se signatářem Charty 77. Kvůli policejní šikaně opustil v roce 1978 tehdejší Československo a žil v emigraci v Nizozemí. Po pádu totalitního režimu se 25. listopadu 1989 vrátil zpátky a téhož dne už zpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni. Postupem času se z něj stal kritik postkomunistické demokracie. Je rozvedený a má šest dětí.

Vláda Petra Fialy má u lidí rekordně nízkou podporu. Zklamala něčím i vás?
Je to vláda, které jsem se snažil hodně fandit, jenže člověku berou vítr z plachet. Jde z nich pocit zmatenosti a jakési neodbornosti a ne úplné otevřenosti. Divná vláda s jaksi rozmáznutým předsedou. Prostě na Fialu platí vtip: Předseda vlády hodinu mluvil. Otázka: a o čem? Odpověď: to neřekl. Prostě ani špatně, ani dobře, a to je ten nejhorší stav, jaký může pro vládu nastat. Mlha.

Premiér Fiala čelí kritice například za to, že občany veřejně několikrát ujišťoval, že jeho vláda daně zvyšovat nebude a stal se opak. Posměškům se nevyhnul za svůj výjezd do Německa, kde zkoumal, o kolik je levnější tamní Nutella. Neutrpěla tím jeho image seriózního politika, kterému mohou lidé věřit?
Samozřejmě, že to bylo hloupé. Nevěřím, že Fiala chodí nakupovat, takže by mohl mít přehled o cenách v našich supermarketech a měl tak možnost srovnávat. Angela Merkelová se svým mužem nakupovat chodila, holt to byla taková ženská, nejezdila ani na dovolené, ale nakupovat v zahraničí kvůli veřejnému srovnání cen, takové pomatenosti by se nedopustila. A tahle Fialova mise spíš vrhla špatné světlo na to, jaký je předseda vlády. Koho tím chtěl kritizovat? Svou neschopnost do těch českých cen zasáhnout? Fico si zase stěžoval, že ve slovenských obchodech je dráž než v českých a že do toho zasáhne. Orbán vede podobné kecy. To se musel profesor Fiala zařadit mezi tyhlety výtečníky? S těmi jeho daněmi je to podobná estráda.

Část veřejnosti vládě vyčítá, že to s podporou a pomocí válkou postižené Ukrajině přehání a více řeší její problémy než problémy českých občanů. Jak to vidíte vy?
To je báječná dezinformační propaganda. Naše podpora Ukrajiny nebude nikdy dost velká. To není cizí válka, je to i naše válka a máme štěstí, že tam za nás umírají zatím jen Ukrajinci. Nemůže se stát pro nás a budoucnost Evropy, a možná celého světa, horší věc, než že by Ukrajina prohrála. To by proti tomu byl Mnichov procházkou růžovým sadem. Rusové jsou agresivní, nesou spoluvinu za okupaci části Polska a tím vznik druhé světové války. Obsadili pobaltské státy a vyvolali válku s Finskem a Německo zásobovali. Šílený Hitler „naštěstí“ po dvou letech Rusko napadl, to už měl dobytou celou Evropu a stýskalo se mu po úrodných ukrajinských polích. Rusové ho, za velké pomoci Západu, porazili, ale fakticky dobyli východní Evropu až po naše západní hranice a to pak trvalo čtyři desetiletí. A teď by se rádi vrátili a doufají, že Evropa se stane stejně zbabělá jako před druhou světovou válkou

Někdo propočítal, že kdyby byla korespondenční volba za Zemana, tak by se prezidentem nestal. No jo, současná opozice má strach z demokracie.

Nastal podle vás čas v ČR na zavedení eura a korespondenční volby?
Euro už tu mělo být dávno, ale pokazilo by to tu hrabivost Klausovy neviditelné ruky trhu, která je mnohým českým oligarchům tak prospěšná. S malou měnou jde velmi úspěšně manipulovat a z halíře si udělat milion. Korespondenční volba se týká asi půl milionu českých občanů, to už je dostatečné oprávnění ji konečně zavést. Ovšem je tu ten panický strach populistů, že ty hlasy půjdou proti nim. Někdo propočítal, že kdyby byla korespondenční volba za Zemana, tak by se prezidentem nestal. No jo, současná opozice má strach z demokracie.

Michael Kocáb si v rozhovoru pro CNN Prima NEWS postěžoval, že se ze současného prezidenta Petra Pavla dělá druhý Václav Havel. Pozastavil se také nad tím, jak od něj, bývalého komunistického rozvědčíka z normalizačních časů, mohli přebírat chartisté státní vyznamenání. Označil to za Kocourkov. Vadí vám to také?
Prezident Petr Pavel se stal rozvědčíkem až v Americe, tady už to nestihl, protože tenhle kurz končil až v roce 1991, tedy za jiného režimu. A za těch dalších třicet let fungoval skvěle a pro nás všechny prospěšně. A nevím, koho myslel těmi chartisty… Nějaký jednotný kmen ze zámořského lesního ostrova disidentů? Není to poprvé, co plácnul takovou pitomost a spíš díky jeho řečem si člověk mohl připadat jako v Kocourkově.

Jak Petra Pavla ve funkci prezidenta hodnotíte?
Dělá to skvěle a jsem rád, že se stal prezidentem. Není to ale snadné, když se musí srážet s takovými věčnými kocábovinami, kterých je Česko tradičně plné.

Jak jste prožil uplynulé vánoční svátky a příchod roku a co vás v letošním roce čeká?
Já Vánoce a Silvestra moc nemusím, ale jelikož jsem se nedávno stal otcem tří malých dětí, ve věku tři, pět a sedm let, tak ty Vánoce musely být pěkné a i také pěkné byly. A letos je zatím málo koncertů, tak to musím začít organizovat, prodej CD už téměř zkolaboval a hudební pole a media opanovala zase taková ta komerční mafiánština. Takže už zase to bude boj, tentokrát ve velmi nevýhodné pozici. Nic nového pod českým sluncem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co řekl premiér Petr Fiala v pořadu Partie Terezie Tománkové?

Tagy: