Důchodce Karel Gott: Vydělával miliony a penzi pobíral 15 let. Kolik od státu dostával?

Letos 1. října uplyne pět let od smrti historicky nejpopulárnějšího českého zpěváka Karla Gotta. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry vydělal hodně peněz a dokázal se finančně zabezpečit. Výše jeho penze ho tak nemusela trápit. Starobní důchod pobíral 15 let a posílal ho na charitu.

Už v dobách hluboké totality byl z Karla Gotta milionář. Nejenže koncertoval v Čechách a na Slovensku, ale často jezdil také do východních zemí a jako jeden z mála tehdejších československých zpěváků mohl dle libosti vystupovat v Západním Německu. A tam měl doslova žně. Za jedno vystoupení si u našich západních sousedů účtoval v roce 1982 spolu s doprovázejícím Orchestrem Ladislava Štaidla zhruba 160 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Felix Slováček o své penzi. Státu jsem na daních odvedl jako prosperující továrna, výše důchodu je směšná

Jak vzpomínal pro CNN Prima NEWS člen souboru Felix Slováček, Gottův honorář byl logicky zdaleka nejvyšší. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm jsem měl nejvíc asi já,“ uvedl hudebník.

Další peníze Karel Gott pobíral z vydaných desek. Za jeden prodaný kus inkasoval zhruba 30 haléřů, což mu při milionových prodejích zajišťovalo další velice slušný příjem.

Kolik činila Gottova penze?

Když Karel Gott začal pobírat starobní důchod, byl už dávno finančně zabezpečen. O jeho výši se zdráhal hovořit. Promluvil o něm až poté, kdy některá média začala spekulovat, že by měl činit 100 tisíc korun měsíčně.

„To je naprostý nesmysl. Když jsem získal nárok na penzi, její výše byla zhruba 20 tisíc korun,“ ohradil se tehdy pro deník Blesk. Díky postupné valorizaci činil na sklonku života jeho starobní důchod necelých 35 tisíc korun. Penzi, kterou pobíral 15 let, však několikanásobný zlatý slavík celou posílal na charitu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní legenda a otec herce Michala Suchánka: Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká

Tagy: