Kolegové truchlí nad odchodem Jiřího Hromady. Usmíval se, i když byl nemocný, vzpomíná Troška

Herec Jiří Hromada s režisérem Zdeňkem Troškou.

Zemřel Jiří Hromada

Smutná zpráva o úmrtí herce a skvělého dabéra Jiřího Hromady, který zemřel ve věku 66 let, zasáhla nejen fanoušky po celé republice, ale také kolegy z filmové branže. Smutek nad jeho odchodem vyjádřil například režisér Zdeněk Troška. Pro CNN Prima NEWS zavzpomínal na obhájce práv LGBT komunity slovy, že Jiří Hromada se stále usmíval a rozdával radost všem kolem sebe, přestože mu nesloužilo zdraví.

V úterý obletěla Českou republiku smutná zpráva o odchodu herce, dabéra a bojovníka za práva LGBT komunity Jiřího Hromady.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Jiří Hromada. Herec a dabér se proslavil také jako obhájce práv LGBT komunity

Na sociálních sítích smutní fanoušci, ale i řada známých tváří českého showbyznysu. „Jiříku, pro tolik lidí jsi toho tolik udělal. Nezapomeneme,“ napsal na sociální síti Facebook herec Radek Fejt. „Pro lidská práva v této zemi udělal Jiří Hromada tak strašně moc, že mu to nikdy nesmíme zapomenout. Odpočívejte v pokoji, pane Jiří, a děkujeme vám,“ vzkázala Hromadovi do hereckého nebe Nora Fridrichová prostřednictvím příspěvku na platformě Facebook.

Zemřel Jiří Hromada. Jirka stál u mých divadelních začátků, nechyběl téměř u žádné mojí premiéry, vždy mi donesl kytku...

Posted by Daniel Krejčík on Tuesday, October 15, 2024

„Drahý Jirko, nečekala jsem, že odejdeš tak brzy k bráně nebeské. Byli jsme domluvení, že si spolu dáme aspoň skleničku, když ti minulý rok časově nevyšlo zkoušet s námi Strašidlo Cantervillské v Divadle Bez Hranic. Byl jsi skvělým kolegou a velmi čestným člověkem, který se pro nás herce snažil udělat maximum. Budeš mi chybět, měla jsem tě moc ráda. Hlídej nás tedy i tam nahoře. Pokoj a mír tvé krásné duši,“ rozepsala se v emotivním postu na sociální síti Facebook herečka Simona Prasková.

Úmrtí Hromady zasáhlo také herce Daniela Krejčíka, který zazářil v seriálu Vytoč mého agenta. V emotivním příspěvku uvedl, že úspěšný dabér stál u jeho divadelních začátků a podporoval ho téměř při každé premiéře. „Jirka byl člověk, který toho udělal pro LGBT+ komunitu nejvíc ze všech v naší novodobé české historii. Velký muž, velké srdce, velká trápení a velká vášeň pro všechno, co miloval. Jirko, děkuju. Za všechno. Navždycky,“ napsal Krejčík na Facebooku s tím, že s Hromadou plánovali na příští rok společné hraní, což se jim už bohužel nevyplní.

Pořád se usmíval, vzpomíná Troška

Úmrtí Jiřího Hromady rozesmutnilo také populárního režiséra Zdeňka Trošku. „Jirka Hromada byl bezvadný člověk. Nikdy jsem ho neviděl zasmušilého. Pořád se usmíval, pořád byl v pohodě. I když měl zdravotní problémy, byl to člověk, který nikdy nikoho nezarmoutil,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Troška a ocenil jeho aktivismus. „Jeho velký plus bylo, že opravdu bojoval hned po revoluci za práva gayů a leseb. Myslím, že v tom byl hodně vytrvalý a udělal hodně práce,“ sdělil režisér.

„Před chviličkou jsem to četl na internetu a jsem z toho úplně špatný, protože 66 let není žádnej věk,“ pokračoval tvůrce ikonické trilogie Slunce, seno. „Nikdy nikomu neublížil, byl vstřícný a hodný. Byl to prostě happy boy,“ doplnil Troška.

Skvěle se s ním pracovalo, řekl Kocáb

Na Hromadu pro CNN Prima NEWS zavzpomínal také zpěvák, hudební skladatel a politik Michael Kocáb. Když byl Kocáb ve funkci ministra pro lidská práva a národnostní menšiny, Hromada byl jeho poradcem. „Já jsem Jirku nejlépe znal v období, kdy mi dělal poradce, když jsem byl ministrem pro lidská práva. Poznal jsem ho jako člověka nesmírně solidního, přátelského a jakýkoliv kontakt s ním byl příjemný,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kocáb a vyzdvihl spolupráci s bojovníkem za práva LGBT komunity.

„Strašně dobře se s ním pracovalo. Navíc jsem ho uznával a obdivoval jako herce, disponoval nádherným hlasem. Moje vzpomínka na něj je přátelská. Je mi to moc líto. Tak, jak jsem ho poznal, byl to dobrý člověk,“ vyjádřil smutek nad odchodem Hromady, který zemřel v pondělí 14. října v Nemocnici Na Františku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemohu uvěřit, že už je to pět let, zavzpomínala Ivana Gottová na zesnulého manžela

Tagy: