Menzelová o odchodu manžela: Byla to nejbolestivější věc v životě. Pomohla antidepresiva

Olga Menzelová byla hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Nenechte si ujít Olgu Menzelovou v pořadu Povídej

Olga Menzelová je úspěšná producentka a matka tří dětí. S oscarovým režisérem Jiřím Menzelem prožila dlouhých 22 let. Ačkoliv její manžel před necelými dvěma lety zemřel, dodnes na něj vzpomíná s velikou láskou. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznala, že jeho odchod byl tou nejhorší a nejbolestivější událostí v jejím životě.

„S Jirkou jsme si byli oporou až do posledních dnů. A to je v partnerství z mého pohledu zásadní. Mohla jsem se na něj spolehnout v jakékoliv situaci. Věděla jsem, že mě podrží a neshodí, ať už v soukromí nebo na veřejnosti. To, že máte po svém boku někoho, kdo vás nezklame, je zásadní,“ svěřila se Menzelová moderátorce Radce Červinkové.

Ačkoliv byl Menzel o 40 let starší než Olga, problémy jim to ve vztahu rozhodně nedělalo. „Na začátku jsem to vůbec nepocítila, protože on tou svojí povahou byl hravý kluk. Ostatně je to patrné i z jeho tvorby – jeho filmy a divadelní hry jsou veselé a hravé. My jsme si neuvěřitelně sedli. Říká se, že protiklady se přitahují, a u nás to bylo jednoznačné. Ovlivňovali jsme se vzájemně a vzájemně se měnili. Bylo to výjimečné,“ zavzpomínala na manžela známá producentka.

Jiří Menzel zemřel v září roku 2019 na koronavirus. „Už jednou jsme doma překonali oboustranný zápal plic. Pak dostal covidový zápal plic a najednou se to celé zhouplo. Odchod Jirky byl pro mě tou nejhorší a nejtěžší událostí v mém životě,“ přiznala 44letá umělkyně. „Samotné odcházení trvalo dlouho. Člověk žije v nějaké iluzi filmů, ve kterých vidí různé umírání, a myslí si, že je to ‚vydechnout, nadechnout a hotovo‘. Jenže to tak není. Jeho tělo bojovalo dlouho a už i já se přiznám, že jsem si myslela, že to nezvládnu. Bylo to strašně těžké,“ sdělila Menzelová.

Doteď se z toho vzpamatovávám

Ačkoliv šlo o náročné období, byla ráda, že mohla mít manžela doma a naposledy se s ním rozloučit. „Přijde mi hezké, že byl ještě docela dlouho doma. Postarali jsme se o něj. Umyli ho a krásně jsme ho oblékli a všechno proběhlo v klidu. Byl to pro mě velký zážitek. Takový, že se z toho ještě doteď vzpamatovávám. Rozumem si člověk ledacos odůvodní, ale ty emoce doznívají dlouhou dobu,“ doplnila.

Zpětně Menzelová přiznává, že možná měla vyhledat odbornou pomoc. „Když o tom někdo promluvil, brečela jsem. Nedalo se s tím fungovat. Lidé byli v rozpacích a já uřvaná. Spousta lidí se mě bála zeptat nebo se mi vyhýbali. Zpětně to chápu. Co jsem udělala, je, že jsem si nechala napsat antidepresiva,“ přiznala Olga s tím, že právě léky jí prý velmi ulevily. „Pomohly mi se sžít se situací. Musela jsem fungovat s dětmi. Aby viděly neustále uřvanou mámu, to také není dobré,“ vysvětlila.

Antidepresiva jí pomohla, ale ne na dlouho. „Za půl roku to přišlo znova. Vracelo se mi to ve snech. Měla jsem živé sny, které mi zasahovaly i do současného života. Takže jsem zase šáhla po prášcích. Zpětně si říkám, že jsem asi měla jít k nějakému terapeutovi, abych si s tím uměla líp poradit. Na druhou stranu jsem v takovém kalupu, že chodit k terapeutovi, kde bych si lehla na kanapíčko, je prima, ale moc si to nedovedu představit,“ uzavřela Menzelová. Celý rozhovor sledujte v neděli 12. června v pořadu Povídej od 21:30 na CNN Prima NEWS.

Tagy: