Vypijeme až sedm energeťáků za den, říkají mladí. Poslanci jim chtějí nápoj zakázat

Děti a energetické nápoje

Konec energetických nápojů pro mladé?

Mnoho dětí a dospívajících mladších 18 let pravidelně pije energetické nápoje. CNN Prima NEWS mladí přiznali, že jsou schopni vypít dvě, tři, ale i sedm plechovek za den. „Chutnají nám,“ vysvětlují. Pijí je i ve škole při vyučování, starší je zase po nocích míchají s alkoholem. Poslanci ale plánují prodej „energeťáků“ dětem do 18 let zakázat. Varují před závislostí i negativním vlivem na zdraví.

„Energeťáky piju, ale jen když se učím do školy, jsem unavený a musím jet až do rána. Docela mi to pomáhá. Ale třeba jen na půl hodiny, pak si musím dát další nebo kafe,“ popsal pro CNN Prima NEWS sedmnáctiletý Antonín.

„Když jsem měl druhý den odevzdat ročníkovku, tak jsem jich vypil třeba sedm za večer,“ pokračoval a přiznal, že potom už ho „trochu“ tlačilo na hrudníku. „Ale to bude možná tím, že jsem je ještě prokládal kávou,“ podotkl.

Občas si energetický nápoj smíchá i s alkoholem, i když ten se mladistvým do 18 let prodávat nesmí. „Namíchané s alkoholem to piju jen v klubech, to mi chutná. Míchat se to dá se vším – s vodkou, rumem, ‚tulamorkou‘ a podobně,“ vysvětlil.

Na chuť si energy drink koupí jen výjimečně. „Ale nemůžu říct, že mi to chutná. Spíš se mi líbí, že mě to po chvilce nabudí a probere,“ řekl. Že si plechovku dá, je jeho rodičům prý „tak nějak jedno“. „Já sám mám občas trochu strach o srdce, když si jich dám víc,“ přiznal.

Ani nevím, jestli to pomáhá

Podobně mluvil i stejně starý Jakub. „Energeťáky piju, když potřebuji být dlouho vzhůru kvůli škole. Ani nevím, jestli mi pomáhají, ale už jsem si zvyknul, že když se potřebuju dlouho učit, dám si energeťák,“ přiznal.

Nápoj si dá přibližně dvakrát do měsíce. Chutná mu, protože je sladký. „Občas ho piju i s alkoholem, když to někdo namíchá. Ale vyloženě to nevyhledávám,“ uvedl. Jeho rodičům je to prý také „jedno“. „Vím, že jsou škodlivé, ale prostě to piju,“ dodal.

Jednou prý vypil i tři za den. „Bylo mi normálně,“ krčil Jakub rameny s tím, že se cítil jen hodně nabuzený.

Energetické nápoje ale pijí i mladší děti. A to zkrátka proto, že jim chutnají. „Jsou sladké, ale trošku jinak než limonády. Kupuje mi je taťka, nebo si je kupuju sama. Piju je párkrát do měsíce, když je třeba nějaká oslava nebo tak,“ popsala CNN Prima NEWS třináctiletá Jana, když otevírala už druhou plechovku energetického nápoje za den.

Podobně mluvila i její kamarádka, čtrnáctiletá Šárka. Na tři dny výletu si kamarádky společně koupily šest plechovek. „Energeťáky piju třeba třikrát do týdne, rodiče o tom moc nevědí. Chutnají mi, navíc mají hezké obaly. Vím, že nejsou zdravé, ale nevadí mi to,“ vysvětlila redakci CNN Prima NEWS.

Dva energeťáky během cesty na autobus

Obě dívky se shodly, že jejich spolužáky barevné plechovky lákají ještě o něco více. „Někteří je pijí furt. Koš na hliník ve třídě bývá skoro pořád přeplněný plechovkami od energetických drinků. Učitelé jsou z toho nešťastní. Často jim říkají, ať to nepijí, že je to škodlivé,“ zdůraznila Jana.

Podobnou zkušenost má i dvanáctiletý Matyáš. „Někteří kamarádi si koupí třeba dva energťáky a oba vypijí jen během cesty na autobus. Podobné je to i ve třídě. Hodně lidí pije třeba dva denně,“ vyprávěl. „Někteří učitelé s tím nesouhlasí, třeba paní učitelka přírodopisu říká, že to je hodně špatné a rozčiluje ji to. Napomíná je, ať to nepijí,“ zdůraznil.

Peníze na energetické nápoje děti prý berou od rodičů, když dostanou kapesné. Že jim sponzorují ale právě takové „drinky“, jejich rodiče podle Matyáše „asi nevědí“. „Prý jim to chutná, protože to je hodně sladké,“ vysvětloval Matyáš.

On sám energetický nápoj prý nikdy nepil. „Mám to zakázané od mamky, protože jsou špatné. Mamka říká, že když to vypiju, může mi to poškodit srdce,“ řekl.

Poslanci se lobby výrobců nebojí

Proti tomu, aby děti pily energetické nápoje, je i většina poslanců. Ti koaliční dokonce připravují změnu zákona, která by je postavila na roveň alkoholu, a lidé by si je tak mohli koupit pouze od určitého věku na občanský průkaz.

Zákonodárci napříč polickými stranami varují před velkou škodlivostí a vlivem na zdraví ve spojení se sportem nebo alkoholem. Podle dostupné studie je problém především ve vysoké koncentraci kofeinu, jeho fungování v dětském organismu a velké míře návykovosti.

„Děti a mladí, kteří hodně pijí energetické nápoje, mohou trpět bolestmi hlavy a mají problémy se spánkem. Nadměrná konzumace těchto nápojů souvisí také s horšími studijními výsledky, fyzickým a duševním zdravím,“ upozornila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Podle poslance STAN Josefa Fleka, který společně s předsedou zdravotnického výboru ve Sněmovně Bohuslavem Svobodou (ODS) zákon připravuje, je potřeba v první řadě nastavit propagaci a edukaci toho, že jde sice o povzbuzující, ale škodlivý nápoj. „A zadruhé, že je nejvíce nebezpečný, když jej kombinují s alkoholem,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

Debata se vede především o věku, od kdy by měl být prodej povolený. Ve hře jsou varianty od 15, 16, 17 nebo 18 let. Podle Svobody by věková hranice měla být minimálně 15 let. „Energy drinky u dětí vnímám za stejně škodlivé jako alkohol a kouření. Po jejich požití jsou popsaná úmrtí, že když si do nich mladí nalijí alkohol, jsou do půl hodiny smrtelně opilí,“ varoval velmi razantně pro CNN Prima NEWS.

Uznal, že i když se prodej „energeťáků“ dětem zakáže, mohou jim je kupovat rodiče. „Je to řešení, které by aspoň rodičům řeklo, že není dobře, aby si to děti kupovaly samy,“ dodal.

Flek připustil, že zákonodárci očekávají i tlak ze strany výrobců energetických drinků, ale jsou připraveni mu čelit. „Samozřejmě, že v první řadě by ta odpovědnost měla být na rodičích, ale zas na druhou stranu nevidím důvod, proč by k tomu mělo mít dítě volný přístup. Tyto firmy nemůžou svůj marketing stavět na dětech. Jsme připraveni jejich tlak ustát, ale jsme především připraveni s nimi jednat,“ dodal.

Co bych místo nich pila?

Některé děti mají ale ze zákazu strach. „To by mi vadilo. Nevím, co bych místo nich pila,“ kroutila nevěřícně hlavou čtrnáctiletá Šárka. Podobně poslanecký nápad netěší i další redakcí oslovené děti.

Některé na zákaz ale jen lhostejně krčily rameny. „Pak bych pil jen kafe a alkohol bych míchal s džusem,“ plánoval sedmnáctiletý Antonín. Některé děti by si prý zase vystačily s ostatními sladkými limonádami.

Tagy: