Rakovině to chci znovu nandat, věří Anička Slováčková. Záludnou nemoc odhalila díky snu

Anička Slováčková na křtu svého nového alba

Slováčková potvrdila, že se jí vrátila rakovina

Anička Slováčková čelí znovu rakovině, přesto neztrácí na optimismu, nic jiného jí nezbývá. Zákeřné nemoci to chce nandat stejně jako před lety, řekla v rozhovoru pro magazín Téma. Nyní je v situaci horší než poprvé, protože osmadvacetiletá zpěvačka už ví, co všechno ji čeká.

Zpěvačka Anička Slováčková se ve čtvrtek na sociální síti fanouškům svěřila se smutnou zprávou, že jí byla podruhé diagnostikována zákeřná nemoc. O rakovině věděla už nějaký čas. V rozhovoru pro časopis Téma vysvětlila, proč chtěla diagnózu veřejně oznámit až po křtu nového alba.

„Rakovina je zpátky, tentokrát na plicích. Asi mi to stále úplně nedochází. Od okamžiku, kdy mi to lékaři potvrdili, jsem měla největší strach z toho, že se mi to nepodaří utajit do našeho křtu. Je pro mě strašně důležité, aby ta zpráva neodvedla pozornost od mojí nové desky, protože jsem do ní dala všechno,“ řekla Slováčková.

ČTĚTE TAKÉ: Anička Slováčková bojuje o život. Vrátila se mi rakovina, cítím vztek a strach, napsala

„Chtěla bych, aby lidi ocenili, co umím, ne aby řešili, že bojuji s rakovinou. Na zahájení léčby jsme se shodli hned den po křtu, abych nebyla ve stresu, že mi bude špatně nebo že se to tím spíš prozradí,“ přiznala zpěvačka.

Bude bojovat

S nemocí dcera Felixe Slováčka a Dagmar Patrasové bude bojovat ze všech sil jako posledně. „Hodlám jí to nandat jako poprvé. Nebudu překračovat svoje fyzické možnosti. Ale o možnost dělat dál svoji práci se připravit nehodlám,“ nastínila.

Zpěvačka se nachází v horší situaci, než když před lety bojovala s rakovinou prsu. „Jednak už vím, co to všechno obnáší, a jednak je to prostě podruhé, finální věc. Ale věřím, že jak jsem to zvládla poprvé, zvládnu to znovu. Jenom mě strašně štve, kolik lidí, kteří moji cestu léčby sledovali, teď bude vyděšených. Dala jsem jim naději, a teď tohle. Vím, jak je psychika mocná, vím, že to zní hrozně, ale jeden z důvodů, proč jsem se bála zveřejnění, je, že jim přinesu zklamání,“ zamyslela se Slováčková, které hodně záleží na fanoušcích.

Zjevení ve snu

Oblíbená hudebnice se magazínu svěřila, že jí rakovina byla zjištěna díky snu. „V květnu se mi zdál hodně živý sen, že má táta něco s plícemi,“ řekla s tím, že hned druhý den tátovi zavolala, aby si co nejdříve došel na vyšetření. „Díky tomu vlastně našel jednu skvělou paní doktorku, ke které jsem pak šla i já, protože mě už nějakou dobu trápil kašel. Byla jsem na všech možných prohlídkách a vždycky mi řekli, že jde o reflux (porucha trávení, při níž se žaludeční šťávy dostávají ze žaludku do jícnu, pozn. red.). Až tahle paní doktorka přišla na to, že mám nález na plicích,“ uvedla.

V červenci byla Slováčková na CT a na konci srpna na bronchoskopii, která nálezy potvrdila. „Jsem asi pořád ještě trochu v šoku, že vlastně vůči tomu nemám žádné emoce, anebo mi funguje mozek, že se soustředím na křest a nějaké větší pocity přijdou později,“ myslí si muzikantka.

Kašel ji trápil už dva roky. Lékaři jí sdělili, že typ rakoviny, s níž se léčila, se bohužel vrací často. „Paní doktorka mi řekla, že návrat může vyvolat i nějaký velký pokles imunity, třeba těžká chřipka. V okamžiku, kdy něco takového zasáhne tělo, co rakovinu prodělalo, může se stát, že buňky začnou znovu reagovat špatně,“ řekla s tím, že neví, jak přesně to celé funguje.

Loni na podzim se Slováčková léčila s velkou chřipkou, kdy si myslela, že má před sebou poslední okamžiky. „Prodělala jsem covid, dva roky jsem byla v pohodě, a loni na podzim jsem dostala takovou chřipku, že jsem si fakt myslela, že je po mně,“ uvedla. Tehdy měla vysoké horečky, strašný kašel a nemohla dýchat. O covid se ovšem nejednalo. „Tehdy jsem zrušila O2 arenu s Pokáčem, Obecní dům s tátou i nějaké natáčení. Poprvé v životě, já, která nerušila jedinou věc za celou rakovinu. Ta chřipka mě úplně zničila a dostávala jsem se z ní měsíc,“ upřesnila.

„Je možné, že do té doby to opravdu byl jen reflux, ale tou chřipkou se ve mně zřejmě něco rozbujelo,“ zamyslela se.

Léčba

Nyní čeká Slováčkovou léčba. Sama doufá, že bude brzy zdravá. „Věřím v medicínu, v její pokrok, který jde zvlášť v onkologii velmi rychle kupředu. Třeba mi léčba zabere, že budu mít za tři měsíce výsledky jako zdravý člověk. Nemám jinou možnost než věřit, že to zvládnu i tentokrát,“ sdělila.

„Zase mám chodit na chemoterapie. Nevím, co přesně to tentokrát bude obnášet, jsem na začátku. A jak moc mi diagnóza zasáhne do života, je taky ve hvězdách,“ dodala s tím, že se bude i nadále snažit pracovat. Volných dnů má již nyní naplánovaných spousty, aby se mohla co nejvíce soustředit na léčbu.

Tagy: