Vyjde bankovka se Zagorovou. Margita se rozplýval nad její podobou, stojí několik tisíc

Bankovka půjde do prodeje šestadvacátého srpna.

Bankovka na počest Hanky Zagorové

Během uplynulých několika měsíců vznikla v dílně Státní tiskárny cenin unikátní bankovka na počest legendární české zpěvačky Hany Zagorové, od jejíž smrti v sobotu 26. srpna uplyne přesně rok. Na speciální cenině se podílel i uznávaný malíř Václav Fajt. Ve čtvrtek ji tvůrci a manžel zpěvačky Štefan Margita představili novinářům. Diváci CNN Prima NEWS si budou moci smutné výročí připomenout v pátek ve speciálním pořadu Rok bez Hanky, který přinese spoustu vzpomínek a rozhovorů s jejími kolegy.

Hana Zagorová se jako nejprodávanější tuzemská zpěvačka historie dočká velké pocty, když v sobotu 26. srpna, tedy na den přesně rok od jejího úmrtí, vyjde sběratelská bankovka, která mapuje její život.

ČTĚTE TAKÉ: Pocty Haně Zagorové. Na dvojici koncertů zazní i píseň, kterou zpěvačka složila pro manžela

Podobu unikátní bankovky ve Státní tiskárně cenin ocenil před jejím vydáním i Štefan Margita, vdovec po populární zpěvačce, který pochválil několikaměsíční práci grafiků a designerů, jež mají na starosti podobu českých bankovek.

„Pro mě byl pohled na bankovku úžasný šok a taková obrovská citová záležitost. Ta bankovka je krásná. Pokud to Hanka vidí, tak z toho má určitě velikou radost. Je to záležitost, kterou nemá každý, a já si toho nesmírně vážím. Myslím si, že ona je jedna z těch, která si to opravdu strašně zaslouží,“ popsal Margita.

Grafického zpracování pamětního listu v ceninovém designu se ujal grafik Státní tiskárny cenin Michal Šindelář ve spolupráci s Františkem Dvořákem. Při pohledu na bankovku stojí za povšimnutí ochranný prvek, a to text z mikropísma, ve kterém jsou vypsány texty z Hančiných písní. Líci pamětního listu dominuje portrét Hany Zagorové zasazený do růží od významného českého grafika a rytce Václava Fajta, jehož jméno je vidět téměř na každé české oficiální bankovce.

„Stejně jako u bankovky Jana Kollera, i tentokrát jsme vybrali pro kresbu portrétu, který je vždy ten nejdominantnější, pana Václava Fajta. Patří mezi špičky ve svém oboru a portrét Hanky se mu povedl naprosto dokonale,“ prohlásila Jitka Větrovská, která je autorkou projektu.

Bankovek bude limitované množství

Fajt při představení uvedl, že mu práce trvala dva týdny, a také prozradil, že zpěvačku měl rád. Jako předloha mu posloužila fotografie, přičemž do portrétu dodal i svůj osobní pohled na ni.

Pamětní list je vytištěn na ceninovém papíře s vodoznakem lipového listu a ochrannými vlákny, úortrét Hany Zagorové pak v provedení ocelotisku. Pod UV lampou se na lícové straně odkrývají další motivy, například zpěvaččin podpis, číslo 75, mikrofon či růže.

Zájemcům bude k dispozici jen limitované množství 10 tisíc kusů v sériích H, A, N, K, A po dvou tisících kusech. Fanoušci si musí počkat na začátek prodeje do soboty, kdy od jejího úmrtí uběhne jeden rok, a ke koupi si připravit několik tisíc – konkrétně 2 990 Kč.

Rok bez Hanky

Zpravodajská multiplatforma CNN Prima NEWS chystá speciální vysílání Rok bez Hanky. Diváci si tak budou moci připomenout při smutném výročí úžasné písně a radost, kterou milovaná zpěvačka celému národu přinášela. Pořad připravuje elitní reportérka Martina Jandová. S Hankou Zagorovou i Štefanem Margitou ji totiž pojilo hluboké dlouholeté přátelství.

Diváci CNN Prima NEWS tak mohou v pátek 25. srpna od 13:30 sledovat vyprávění a vzpomínání blízkých přátel a kolegů přímo ze studia, které doplníme o reportáže a rozhovory s hvězdnými kolegy, jako jsou Monika Absolonová, Lucie Bílá nebo Marek Ztracený.

SLEDUJTE TAKÉ: Připomeňte si den, kdy zpěvačka Hana Zagorová odešla do hudebního nebe. Bylo jí pětasedmdesát let. Dlouhodobě bojovala s poruchou krvetvorby.

Tagy: