Utajovaný syn Waldemara Matušky promluvil. Jak vycházel se slavným otcem a jeho ženou?

Nezapomenutelný český zpěvák Waldemar Matuška, od jehož narození letos uplynulo devadesát let, se během života oženil třikrát a byl otcem čtyř dětí. Dvě bohužel krátce po narození zemřely. Jaký vztah měl se svým prvorozeným synem Miroslavem, o kterém nikdy příliš nemluvil?

V životě Waldemara Matušky se vystřídala spousta krásných žen. První manželkou byla zdravotní sestřička z Karlových Varů Jiřina Šťástková, s níž měl dvojčata, holčičky však zemřely krátce po narození. Fatální chyba byla na straně lékařů, kteří jim nepochopitelně píchli špatnou vakcínu. Když se zpěvák dozvěděl, co se stalo, vrazil do porodnice a všechno tam rozkopal. Z této strašlivé ztráty se dlouho vzpamatovával.

Podruhé už naštěstí všechno dopadlo dobře a narodil se jim zdravý syn Miroslav. Waldemar si ho užíval ale jenom pár let. „Máma s tátou se rozvedli, když mi bylo pět. Občas jsem otce potom viděl jenom náhodně, alimenty ale platil,“ svěřil se nyní Miroslav deníku Blesk.

Jejich cesty se během života rozdělily. Zatímco Miroslav v osmdesátých letech minulého století emigroval do Německa, Matuška dva roky po něm se svoji třetí manželkou, zpěvačkou Olgou Blechovou, utekl do USA.

Bratra Waldu viděl poprvé na pohřbu

Miroslav nikdy nebyl ani na otcově koncertu. „Kdo je můj táta mi máma vysvětlovala, když jednou hráli v rádiu jeho písničku. Tátu jsem vyhledal, když mi bylo osmnáct. To už bydlel s Olgou na Václaváku. Bylo to takový rozpačitý... A potom jsme se asi dalších osmnáct let neviděli,“ popsal Miroslav, který pracoval jako knihovník na hamburské univerzitě. Nyní už je v důchodu a občas si přivydělává muzicírováním.

S nevlastním bratrem Waldemarem, kterého měl Matuška se svou poslední ženou Olgou, s níž žil třiatřicet let až do své smrti, se poprvé uviděl až na tátově pohřbu. Padli si do oka. Miroslav za ním a jeho matkou pak dokonce začal létat. „Na Floridu jsem za Olinou začal jezdit až poté, co táta umřel. Naposledy jsem tam byl v roce 2015, teď už tam ze zdravotních důvodů létat nemohu,“ uvedl Miroslav, který otcovu poslední ženu Olgu považuje za svoji druhou mámu. Tu vlastní už bohužel nemá. Zemřela dva roky před Waldemarem.

Tagy: