Zpěvák Penk promluvil o drogách a pokusu o sebevraždu. Prozradil, co ho vrátilo do života

Hudebník Michal Penk byl hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Michal Penk v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Zpěvák Michal Penk patřil mezi hudební ikony. Jeho kariéra však vzala za své, když v 90. letech propadl těžkým drogám. Kromě jiného užíval kokain a pervitin, v důsledku čehož ho trápily halucinace a bludy. S těžkou závislostí se nakonec popasoval a nyní je tam, kde je mu nejlépe, a to zpět na pódiu. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS popsal, co mu v boji se závislostí pomohlo.

Příčin, kvůli kterým propadl drogám, bylo podle Penka víc. „Byl jsem po rozchodu se svou životní partnerkou a začal jsem navštěvovat místa, kam jsem chodit neměl. Měl jsem také v povědomí, že moji idolové, jako byl David Bowie, brali nějaké drogy. Tehdy jsem si říkal, že člověk asi opravdu potřebuje nějaké poznání. Samozřejmě je to úplná kravina,“ svěřil se moderátorce Radce Červinkové 55letý hudebník.

K tvrdým drogám ho zlákali známí. „Setkal jsem se s jedním z mých kolegů a jeho bratrem na diskotéce. Měli u sebe kokain. Jeho bratr mě furt lákal, ať to zkusím. Byl jsem stydlivější a bál se komunikovat s lidmi a přitom hrozně chtěl, protože mám lidi rád. Měl jsem strašné zábrany. Najednou jsem si dal tohle a veškeré bariéry zmizely. To byla osudná chyba. Asi po roce přišel i pervitin,“ popsal umělec. Spolu s ním se ovšem po čase dostavily i vedlejší účinky. „Měl jsem vidiny, slyšiny i paranoiu,“ doplnil umělec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako jeden z prvních přiznal, že je homosexuál. Herec Cupák si prošel peklem

Jeden čas prý dokonce pomýšlel na sebevraždu. „Bylo to v roce 1999, kdy mi máma umírala na rakovinu. Byl jsem na ni strašně fixovaný a měl pocit, že se z toho nikdy nevyhrabu,“ přiznal zpěvák.

Skoncovat to se prý rozhodl na cestě do Karlových Varů. „Zrovna jsem odjížděl od pumpy na okraji Prahy. Bylo to nad ránem. Jel jsem z kopce po úzké silnici a dole byla zatáčka. Řekl jsem si, že nebudu odbočovat a půjdu přes ní. Sešlápl jsem plyn a jel rychlostí asi 200 kilometrů za hodinu. Řítil jsem se přes příkop a pár metrů za ním ležely panelové desky, do kterých jsem narazil. Moje auto ani nezkoušeli opravovat,“ popsal Penk s tím, že musel po nehodě na operaci. „Tři bederní obratle mi nahradili kříži. Asi tři čtvrtě roku jsem pak nosil postroj,“ uvedl.

V pořadu také popsal, co mu nakonec pomohlo se s těžkou životní situací popasovat. „Prožil jsem hodně dlouhé období, kdy mě nic netěšilo. Poté jsem potkal manažerku Hanku, která mě začala aktivně popostrkovat. Měl jsem připravenou skladbu My Dear. Ona si ji poslechla a začala do toho postupně zapojovat lidi,“ popsal Penk.

Nechtěl jsem skončit jako troska

Druhým důležitým člověkem, který mu pomohl, byl pro něj Tomáš Waschinger. Společně před lety začínali v kapele Lucie. „Měl se mnou trpělivost, ačkoliv tomu zpočátku nevěřil,“ doplnil. Velkou roli v boji se závislostí i v jeho návratu na podium sehrál také jeho syn. „Uvědomil jsem si, že mě vlastně nikdy neviděl vystupovat. Říkal jsem si, že nemůžu skončit jako troska. Tyto tři elementy mne hnaly kupředu a dohnaly až sem. Myslím si, že teď už mám svůj život opět ve vlastních rukou,“ dodal hudebník.

Michal Penk s moderátorkou Radkou Červinkovou mimo jiné pohovořil o svém dětství, rodině a také o vztahu se zesnulou zpěvačkou Ivetou Bartošovou. Celý rozhovor si můžete poslechnout v repríze pořadu Povídej Radky Červinkové v neděli 2. července od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: