Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

V krajském Zlíně zase navýšili daň z bytů, domů a garáží po dlouhých 15 letech.

Vyšší daně z nemovitostí

Města razantně mění výši daně z nemovitosti. Někde se zlevňuje, jinde naopak majitelé zaplatí i několikanásobně více. V Ústí nad Labem dokonce zvýšili daň pouze v sociálně vyloučených lokalitách kvůli nepoctivým vlastníkům.

V krajském Zlíně navýšili daň z bytů, domů a garáží po dlouhých 15 letech. Majitelé nemovitostí si od ledna za daň připlatí v některých částech až pětinásobek.

ČTĚTE TAKÉ: Čeští farmáři kupují ruská hnojiva, jsou nejlevnější. Podporujeme agresora, nechápe expert

Za byt 3+1 v centru Zlína jeho majitel ještě vloni zaplatil daň necelých 1 100 korun, letos od začátku ledna mu platba vzrostla na 4 300 korun. Místní s tím pochopitelně spokojeni nejsou: „V poslední době je to čím dál horší a horší,“ uvedl pro CNN Prima NEWS obyvatel Zlína. „Mzdy taky moc nerostou. Bude to výzva,“ dodal další.

V Ústí nad Orlicí město koeficient pro výpočet daně z nemovitosti snížilo. „To celkem logicky znamená snížení příjmů, finanční dopad je až 9 milionů korun. Ale my jako vládnoucí sdružení jsme tento slib dali,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS tamní starosta Petr Hájek (SNK – Oušťáci).

Boj s nepoctivými vlastníky

K překvapivému řešení sáhli v Ústí nad Labem. „Na mimořádném zasedání zastupitelstva se schválilo zvýšení daně z nemovitosti z dvou na pět tisíc, ve dvou lokalitách. A to se týká Sklářské ulice a Hotelu Máj,“ sdělil náměstek primátora Michal Mohr (SPD).

Tyto dvě místa dlouhodobě chátrají a přežívají v nich převážně bezdomovci. Město se tak netají tím, že jde o bič na majitele domů, kteří se o svůj majetek nestarají. „Je to jasná výzva k tomu, že pokud se budou takhle chovat, budou platit vyšší daň,“ dodal Mohr.

S tímto řešením souhlasí i opozice. „Zvýšení poplatku vnímám jako správný krok, ale je potřeba ho zavést na další zanedbané nemovitosti v našem městě, kterých je tady spoustu,“ připomněl opoziční zastupitel Petr Křivan (UFO).

Celý výběr daně z nemovitosti končí v rozpočtech obcí. Ústí nad Labem si tak ročně přilepší o zhruba 400 tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stali jsme se socialistickou zemí s tržními prvky, říká Kovanda. Politici jsou slabí a pasivní

Tagy: